Internetski div

Google ulaže 40 milijardi $ u autoindustriju

Sci-Tech / Flash | 08. 08. 2012. u 10:57 Z.J.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Google, uspješna američka IT kompanija, odlučila je što će sa svojih 40 milijardi dolara gotovog novca. Investirat će ga u kupovinu obveznica poduprtih autozajmovima, odnosno u prepakirane zajmove automobila.

Nije novost da tvrtke bogate gotovinom u posljednje vrijeme ulažu u vrijednosne papire u koje su ugrađena potraživanja poput hipoteka ili autokredita i dugovi po kreditnim karticama.

Google se do sada suzdržavao od ulaganja u takve oblike izvedenica na tržištu i držao se isključivo visokokvalitetnih obveznica korporacija ili državnih obveznica.

Novi trend slijede i ostale kompanije te je samo do 2. kolovoza prodano 60 milijardi obveznica vezanih za kredite na automobile u SAD-u, što je 50 posto više nego je prodano godinu dana prije te je dostignuta najviša vrijednost od 2005. godine.

Kada se pak radi o dugovima po kreditnim karticama, postotak je veći čak 257 posto, točnije, riječ je o 22 milijarde dolara prodanih potraživanja, prenosi poslovni.hr.

Google je četvrta gotovinom najbogatija firma u sastavu S&P indeksa 100. Nalazi se odmah nakon General Eletrica, Goldman Sachsa te Microsofta.

Kada se radi o Googleu, ‘obveznice’ koje su na taj način kupljene predstavljaju tek jedan posto ukupne gotovine kojom Google raspolaže. No, tvrde analitičari, Google bi mogao investirati i veći dio novca.

Kopirati
Drag cursor here to close