Letovi u svemir

Google ulaže 30 milijuna dolara u Richard Bransonov Virgin Galactic

Sci-Tech / Flash | 16. 06. 2014. u 08:49 Z.D.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Google i Virgin Galactic navodno su zadnjoj fazi pregovora glede investicije u projekt kojim se žele komercijalizirati letovi u svemir.

Zadnjih godina komercijalizacija letova u svemir uzela je maha, pa tako osim Bransonovog Virgin Galactica, putnike u svemir mogao bi uskoro plasirati i Elon Musk sa svojim projektom SpaceX.

Kako doznaje Sky News, dogovor će se odraditi u dvije faze, prva je ta da će Google uložiti milijune dolara u ovaj zajednički pothvat kako bi letovi u svemir zaživjeli čim prije, te drugog djela u kojem je Google dobio 1.5% vlasničkog udjela.

Google će također iskoristiti ovaj projekt kako bi lansirao stotine satelita u Zemljinu orbitu, projekt kojim se želi omogućiti pristup internetu milijardama ljudi diljem svijeta.

Google je nedavno kupio startup Skybox Imaging za 500 milijuna dolara, a koji su razvili male i jeftine satelite koji su u mogućnosti snimiti fotografije i video snimke u visokoj rezoluciji. Google bi ovaj projekt iskoristio i za unaprjeđenje Google Mapsa te ostale tehnologije.

Poznate zvijezde poput Justina Biebera, Ashtona Kutchera, Katy Perry i sam Richard Branson platili su 200.000 dolara za svoju put u svemir, a na popisu se našao i poznati splitski poduzetnik Juroslav Buljubašić.

Kopirati
Drag cursor here to close