Internet preko balona

Google u prosincu kreće s projektom Loon - internet za sve

Sci-Tech / Flash | 18. 11. 2014. u 19:10 Z.D.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Do sada su takozvani ''pilot testeri“ odradili prvu fazu Loon projekta još 2013 godine na Novom Zelandu, dio testova je završen i u Kaliforniji, Brazilu, sada je, eto, stiglo vrijeme za produkcijsku fazu...

Google Loon Projekt je zamišljen kao jedna od brojnih inačica ''interneta za sve“, jer upravo pod tom parolom nekoliko svjetskih kompanija, uključujući i Facebook, pokušavaju što većem broju ljudi, s naglaskom na ruralna područja bez telekomunikacijske infrastrukture, osigurati pristup internetu, piše Zimo.co.

Hoće li, kada i u kojoj mjeri ovakve namjere postati stvarnost, hoćemo li jednoga dana dočekati da i najsiromašniji krajevi i stanovništvo koje živi u njima dobije pristup webu teško je, gotovo nemoguće procijeniti, ali nedvojbeno je kako se priča kreće.

Dokaz tome je i objava iz Googlea, koji je najavio kako Loon Projekt u prosincu otvara novo poglavlje, potpisom ugovora s jednom od telekomunikacijskih kompanija.

Čast da bude prva pripala je australskoj kompaniji Telstra, koja je potpisala ugovor s Googleom i u prosincu će na području Queenslanda biti lansirano prvih dvadeset produkcijskih satelita u sklopu Loon Projekta.

Očigledno su u obje kompanije procijenili kako je koncept pristupa internetu došao do nivoa koji jamči stabilnost, pouzdanost i kvalitetu, pa će stanovnici australskog Queenslanda prvi u svijetu moći koristiti internet koji će im ''isporučivati Googleovi baloni“.

Baloni nude 4G tehnologiju, što bi u praksi trebalo značiti kako će brzina biti „više nego dobra“, ali treba pričekati dok projekt doista krene i tek onda donijeti konačan zaključak.

Uglavnom, stvari se kreću, internet preko balona više nije samo eksperiment, nego stvarnost..., piše Zimo.co.

Kopirati
Drag cursor here to close