News

Google bježi iz Španjolske

Sci-Tech / Flash | 11. 12. 2014. u 09:39 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Google je objavio kako će zatvoriti svoj informativni servis u Španjolskoj sljedećeg tjedna zbog novog zakona koji omogućava izdavačima da zatraže nadoknadu od pretraživača za korištenje njihovog sadržaja.

Internetski gigant je obznanio da, zbog novog zakona, servis Google News više nije održiv i da će "s velikom tugom" ukloniti španjolske izdavače iz ovog servisa i ugasiti ga 16. prosinca.

"Novi zakon predviđa da izdavači naplate od Google Newsa prikazivanje čak i najmanjih odlomaka njihovog sadržaja, bez obzira na to žele li oni sami to ili ne", objavila je kompanija.

Google News ne prikazuje reklame i ne ostvaruje prihode, napominje se u priopćenju.

Izdavači u zemljama poput Njemačke, Francuske i Španjolske založili su se za usvajanje novih nacionalnih zakona o autorskim pravima, koji bi primorali Google i ostale pretraživače interneta da plaćaju nadoknade kada prikazuju odlomke njihovih informativnih tekstova, prenosi Srna.

Ovi zakoni propisuju da izdavači, koji žele da se njihov sadržaj i dalje prikazuje u rezultatima pretrage, daju Googleu izričitu dozvolu za takav postupak.

Google je reagirao zahtjevom da ga izdavači oslobode bilo kakve odgovornosti za plaćanje nadoknada prema tim zakonima. Novi španjolski zakon, koji stupa na snagu u siječnju, onemogućava Googleu takav potez.

No, Srna dodaje i kako je najveći njemački izdavač Axel Springer odustao od namjere da blokira Google poslije eksperimenta s konzorcijem VG media, koji okuplja oko 200 njemačkih izdavača.

Nakon što je Googleu bilo zabranjeno da prikazuje sadržaje medija iz ove grupe, posjeta njihovim web stranicama je drastično opala.

Kopirati
Drag cursor here to close