Smeće iz svemira

Gomila svemirskog otpada zasut će Zemlju

Sci-Tech / Flash | 27. 10. 2015. u 17:00 Sa.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Misteriozna gomila svemirskog otpada pogodit će Zemlju, i to 65 kilometara od južne obale Šri Lanke, 13 studenog. Znanstvenici još uvijek ne znaju o kakvom se otpadu radi, osim da je vjerojatno umjetnog podrijetla, a prozvali su ga WT1190F.

''Radi se o izgubljenom dijelu svemirske povijesti koji se vratio da nas progoni'', izjavio je astrofizičar Jonathan McDowell iz Harvard-Smithsonian centra za astrofiziku za časopis Nature. Navodni komad svemirskog smeća koji je stvorio pomutnju među promatračima, zapazili su znanstvenici sa opservatorija Catalina Sky Survey na sveučilištu Tucson, koji su proučili ranije teleskopske slike i shvatili da je 'WT1190F' prisutan najmanje od 2012. godine.

Od tada su izračunali orbitu objekta kruži oko Zemlje i zaključili kako je komad kozmičkog otpada tamo smjestio - čovjek, prenosi Jutarnji list.

Astrofizičari smatraju da bi objekt mogao čak biti uspomena na Apollo misije američkih astronauta na Mjesec. No to znanstvenici nikad neće saznati: WT1190F će većinom izgorjeti u atmosferi prije nego padne na udaljeno mjesto.

''Dolazi brzo i bit će vrlo vruć, a postoji mogućnost da će neki dijelovi preživjeti kad udare u oceana'', kazao je McDowell i upozorio da ne ipak ne bi bilo poželjno pecati izravno ispod njega.

Iako je ovo prvi otpad koji će se pratiti kako se vraća na zemlju, WT1190F nije jedini. Među kozmičkim smećem u orbiti postoji oko 86 nepoznatih objekata, uglavnom lunarnih sondi ili dijelova raketa.

Tu su u deseci drugih objekata koji nekontrolirano lebde svemirom, a McDowell napominje da ih se 20 prati sa zemlje.

Kopirati
Drag cursor here to close