Ljetna škola inovatorstva

GeekFEST 2014: Mladi iz cijele BiH pokazali veliki informatički talent

Sci-Tech / Flash | 29. 08. 2014. u 15:43 M.A.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Internacionalni univerzitet u Sarajevu (IUS) i ove godine je organizirao Ljetnu školu inovatorstva - GeekFEST2014, koja se održala od 25. do 29. kolovoza 2014. godine, javlja Anadolu Agency (AA).

GeekFEST2014 je okupio grupu od 35 talentirana srednjoškolaca, uglavnom trećeg i četvrtog razreda, sa područja cijele Bosne i Hercegovine, koji su pohađali petodnevni program programiranja mobilnih aplikacija.
Koordinatorica projekta, Jasminka Hasić-Telalović za Anadolu Agency je istaknula da je jedan od ciljeva ljetne škole da se motiviraju mladi na inovativnost i na pokretanje vlastitog biznisa.

''Ova ljetna škola je druga koju održavamo i namijenjena je srednjoškolcima. Tema ljetne škole je programiranje mobilnim aplikacijama. I pored tehničkog znanja koje smo ovdje prenijeli učenicima zadnjih tjedan dana, gdje smo imali intenzivne laboratorijske vježbe, ideja je da potaknemo mlade na inovativnost i na kreiranje vlastitih biznisa i vlastitih inovacija'', kazala je profesorica.

Napominje kako BiH ima mnogo mladih koji posjeduju veliki talent i znanje u oblasti tehničkih, a posebno informatičkih znanosti.

''Jako smo zadovoljni znanjem mladih i činjenicom da su došli i zadnji tjedan svoga raspusta proveli u jednom ovakvom intenzivnom okruženju. Njihova energija je fascinantna i drago mi je da sam s njima provela ovo vrijeme. Mislim da BiH ima vrlo nadarene mlade ljude u oblasti informatike. Trebamo se punom snagom uključiti u tehnološku revoluciju. To je jedan od razloga i ove ljetne škole. Mi smo planirali da na ljetnoj školi bude maksimalno 25 učenika, ali smo zbog prevelikog interesa pozvali 35 učenika. To su učenici koji dolaze iz svih krajeva BiH, od Krajine, Trebinja, Krupe, Pala i drugih gradova'', kazala je Hasić-Telalović.

Ove godine tema ljetne škole bila je programiranje “cross platform apps” koristeći Cordova softver. Za izradu projekta, polaznici su imali pristup suvremeno opremljenim univerzitetskim laboratorijima IUS-a. Nastava se odvijala na engleskom jeziku i uključivala je predavanja i intenzivan laboratorijski rad, kao i predavanja bh. stručnjaka.

Jedna od sudionica ovogodišnje ljetne škole je i Merjema Genjac iz Visokog. Ova učenica, koja je ove godine upisala Prirodno-matematički fakultet na Univerzitetu u Sarajevu, za AA ističe kako je za nju Ljetna škola inovatorstva GeekFEST2014 bilo, predivno i vrlo korisno iskustvo.

''Ova ljetna škola je jedno divno iskustvo gdje mi upoznajemo nove ljude koji posjeduju visoko znanje, ali i mlade ljude, naše vršnjake, koji također žele sticati nova znanja i uspjeti. Profesori koji ovdje predaju posjeduju vrlo visoko znanje i bilo je vrlo korisno da slušamo predavače koji nam prezentiraju svoje uspješne projekte. Nisam bila dobar poznavatelj programiranja, ali nakon ljetne škole stekla sam nova znanja u oblasti programiranja i mogu reći da je ova ljetna škola bila korisna za mene. Mislim da sam ovih pet dana raspusta provela na najbolji način'', kazala je ova učenica.

Pored besplatne nastave, polaznicima je osigurana hrana i smještaj u studentskim domovima u okviru kampusa IUS-a na Ilidži, kao i zanimljive vannastavne aktivnosti. Izabrana su i tri najbolja projekta, koja su učenici osmislili tijekom trajanja GeekFEST2014.

Kopirati
Drag cursor here to close