ekološki dug

Francuska pomaže Africi: Osam milijardi eura za borbu protiv globalnog zagrijavanja

Sci-Tech / Flash | 01. 12. 2015. u 13:39 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Francuska je obećala osam milijardi eura tijekom narednih pet godina za ulaganja u obnovljivu energiju u Africi i za širenje pristupa Afrikanaca električnoj energiji.

Predsjednik Francoisa Hollande to je obećao u utorak na sastanku s 12 afričkih čelnika posvećenom prijetnjama od klimatskih promjena, među kojima su erozije obala, širenje pustinja i isušivanje rijeka. Sastanak je dio šireg klimatskog summita koji se održava u blizini Pariza u ovom i sljedećem tjednu s ciljem postizanja međunarodnog sporazuma o borbi protiv globalnog zagrijavanja.

''Kada je mladi učenik prisiljen učiti pod uličnom lampom po noći, to očigledno ukazuje na probleme s električnom energijom'', izjavio je malijski predsjednik Ibrahim Boubacar Keita.

''Svijet, a posebno razvijeni svijet, duguje afričkom kontinentu ekološki dug'', izjavio je Hollande.

Sastanak je također posvećen financiranju inicijative Afričke unije poznate kao Veliki zeleni zid, pokrenute u 2007. godini kako bi okupila 11 zemalja u sadnji stabala u borbi protiv širenja Sahare i pomoći ljudima da se adaptiraju na klimatske promjene.

Današnji sastanak dio je širih međunarodnih diplomatskih napora ka eventualnom dugoročnom sporazumu na smanjenju emisije ugljen dioksida proizvedene ljudskom aktivnošću. Ta emisija stvara stakleničke plinove a znanstvenici tvrde da oni dovode do otapanja glečera i rasta nivoa mora, što izaziva sve veće suše i ekstremne vremenske pojave, prenosi AP.

Kopirati
Drag cursor here to close