Sveučilište u Mostar

Filozofski dodijelio 80 priznanja

Sci-Tech / Flash | 20. 05. 2016. u 11:53 K.K.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U povodu desete obljetnice rada Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Mostaru u petak je održana svečana sjednica Znanstveno-nastavnog vijeća na kojoj su podijeljena priznanja pojedincima i institucijama.

''Podijelili smo 80 priznanja, povelja, plaketa i zahvalnica. To je priznanje svima onima koji su dali svoj doprinos u razvoju našeg fakulteta'', kazao je dekan Filozofskog fakulteta Zoran Tomić.

Istaknuo je kako se predanim radom Filozofski fakultet prometnuo u središnje mjesto društvenih događanja.

''Danas se na našem fakultetu odvija sve ono što je vrijedno u akademskom smislu na Sveučilištu. Filozofski fakultet mora imati taj nemir, taj duh i nešto što će biti, rekao bih, kormilar u društvu'', kazao je dekan Tomić.

Dodao je kako pred djelatnicima Filozofskog fakulteta stoje brojni izazovi, a jedna od osnovnih zadaća jeste osigurati studentima konkurentno znanje.

''Nećemo u nekom bližem vremenskom okviru biti konkurentni nekim svjetskim ili europskim fakultetima, prije svega iz razloga što smo mi relativno siromašna država u kojoj se ne ulaže dovoljno u znanstveno-istraživački rad, ali to su izazovi na koje moramo odgovoriti. Koliko ćemo se uspjeti približiti tim svjetskim fakultetima vidjet ćemo, ali svako smo predani našoj misiji i našem zadatku'', istaknuo je Tomić.

Danas na Filozofskom fakulteta, na 18 studijskih grupa, studira oko 3200 studenata, a u nastavnom procesu sudjeluje oko 200 profesora i suradnika.

Prilikom primanja zahvalnice Filozofskoga fakulteta Sveučilišta u Mostaru, talijanski veleposlanik u BiH Ruggero Corrias kazao je kako će njegova zemlja u budećem razdoblju pojačati i podržati učenje talijanskoga jezika u Bosni i Hercegovini.

Od 2014. do danas, Ministarstvo vanjskih poslova i međunarodne suradnje Republike Italije, kao podršku katedri talijanskog jezika Sveučilišta u Mostaru, osiguralo je financijski doprinos u iznosu od oko 25 000 eura, donacijama didaktičkog materijala i organizacijom kulturnih događaja, priopćeno je iz talijanskog Veleposlanstva.

Veleposlanik Corrias istaknuo je kako brojka od 120 upisanih studenata na dodiplomski studij talijanskog jezika u Mostaru, koji je pokrenut 2014. godine, dokazuje rastući interes mladih Bosanaca i Hercegovaca za Italijom i njezinom kulturom.

"Iz tog razloga odlučili smo ojačati i podržati učenje talijanskog jezika u Bosni i Hercegovini, realizacijom novoga bilateralnoga sporazuma o suradnji u oblasti kulture, u sklopu procesa pokrenutoga od Vlade i 'Stati Generali della lingua italiana' (Glavnih država talijanskog jezika), čiji će se idući susreti održati u Firenci u listopadu ove godine", kazao je talijanski veleposlanik.

Aktivnosti u Bosni i Hercegovini, ojačane nedavnim stupanjem na snagu bilateralnog Sporazuma o suradnji u oblasti kulture, obrazovanja i sporta, uključuju podršku i ostalim centrima za učenje talijanskoga jezika u zemlji, pri sveučilištima u Sarajevu, Banja Luci i Srednjoj muzičkoj školi u Tuzli, navodi se u priopćenju.

Kopirati
Drag cursor here to close