Pristup informacijama

FBI platio hakerima da otključaju iPhone terorista

Sci-Tech / Flash | 13. 04. 2016. u 11:50 Z.D.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Otkrivene su nove informacije o načinu na koji je FBI uspio otključati iPhone terorista iz San Bernandina o kojem su mjesecima raspravljali s Appleom i od njih tražili pristup podacima na spornom iPhoneu.

Iako su ranije brojni mediji objavili kako im je u pristupu podacima na iPhoneu 5C pomogla jedna izraelska sigurnosna kompanija, posljednje informacije kažu kako je FBI potražio pomoć od profesionalnih hakera kojima je isplatio proviziju za dobro obavljen posao.

Novinari Washington Posta tako su otkrili kako su neimenovani hakeri pronašli najmanje jedan do sada nepoznat propust u softveru iPhonea – ove su informacije iskorištene za razvoj hardvera putem kojeg su agenti FBI-a uspjeli probiti zaštitu na iPhoneu, odnosno četveroznamenkastu šifru bez aktivacije sigurnosne opcije koja bi, u slučaju višestrukog upisivanja pogrešne lozinke, izbrisala sve podatke s telefona.

Navodno je riječ o sigurnosnim istraživačima koji su specijalizirani upravo za ovakve stvari – pronalaženje softverskih propusta koje u nekim slučajevima prodaju američkoj vladi, piše Zimo.co.

Inače, velike tehnološke kompanije često plaćaju milijune dolara sigurnosnim istraživačima koji pronalaze propuste u njihovom softveru kako bi spriječili da takve informacije ne završe u pogrešnim rukama hakera i kriminalaca, tako da ih kompanije mogu popraviti na vrijeme, prije njihovog javnog otkrivanja.

Hakeri se često dijele na tzv. 'white hat' hakere koji pronalaze sigurnosne propuste u softveru i o njima obavještavaju kompanije kako bi ih na vrijeme popravili (za što često dobiju nagradu) i 'black hat' hakere koji takve propuste iskorištavaju za napade na korisnike i krađu podataka s računala ili ih prodaju drugim hakerima i kriminalcima.

Hakeri koji su pomogli FBI-u spadaju u, kako su iz nazvali u WP-u, kontroverznu sivu zonu hakerskog svijeta jer informacije o propustu u softveru iPhonea nisu prijavili Appleu niti su ih iskoristili za napade, već su ih prodali FBI-u, odnosno u nekim slučajevima takvi se podaci čak prodaju kompanijama koje razvijaju softver za nadzor.

Informacije takvih hakera pomažu američkoj vladi u borbi protiv terorizma, ali im mogu pomoći i u špijuniranju vlastitih građana. Komentirajući ovu situaciju iz Apple su rekli kako neće tužiti FBI i tražiti od njih da im otkriju način na koji su uspjeli probiti zaštitu na iPhoneu, no brojni stručnjaci za sigurnost i privatnost smatraju kako bi im trebali otkriti o kakvom se propustu radi jer bi ga u budućnosti mogli iskoristiti hakeri ili teroristi.

Kopirati
Drag cursor here to close