Korisna saznanja

Factory Reset ne briše trajno podatke

Sci-Tech / Flash | 19. 10. 2014. u 08:42 Z.D.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Vraćanjem pametnih telefona na tvornička podešavanja, odnosno aktiviranjem funkcije Factory Reset, ne brišu se podaci trajno i moguće ih je vratiti, ali istovremeno, ovo može biti i veliki problem kada je sigurnost podataka u pitanju.

Kada obrišete podatke s nekog uređaja, svako korištenje tog uređaja može prepisati obrisani sadržaj i onemogućiti spašavanje podataka, piše Dnevni Avaz.

Nemojte koristi uređaj nakon brisanja podataka ukoliko su vam ti podaci zaista važni i želite ih vratiti. Najvažnije je da isključite telefon i da ga ne koristite dok ne vratite podatke.

Da bi uopće bilo moguće započeti spašavanje podataka na većini novijih uređaja, neophodno je da uređaj bude rootan, odnosno da se omogući administratorski pristup.

Za to je potrebno izmijeniti dio internog koda telefona. Zatim se osigurava pristup internoj memoriji telefona i vrši se kloniranje svih fizičkih sektora. Nakon toga se vrši analiza datog klona, rekonstruira se operativni sustav koji je korišten te se izvlače podaci, piše Dnevni Avaz.

Kopirati
Drag cursor here to close