Povećanje ulaganja

Facebook u problemima: Investitori zabrinuti, dionice u padu!

Sci-Tech / Flash | 29. 10. 2014. u 15:23 Z.D.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Nakon katastrofalnog početka na burzi, Facebook se s vremenom stabilizirao te je cijena dionice, čija je vrijednost tijekom 2012. godine pala na ispod dvadeset dolara, ove godine premašila osamdeset dolara.

Poslovanje Zuckerbergove kompanije, dobra zarada od oglasa i sve veći broj mobilnih korisnika zadovoljili su investitore, a na okupljanju dioničara ove kompanije, oni su šefu Zuckerbergu i svima u njegovoj kompaniji javno zahvalili što su ih obogatili, piše Zimo.co.

No, iako u Facebooku i dalje mogu biti zadovoljni brojem (mobilnih) korisnika i zaradom – za prošli kvartal zaradili su više od očekivanja analitičara te su zabilježili povećanje profita od čak 90 posto u odnosu na isto razdoblje prošle godine, investitore su zabrinule najave za posljednji ovogodišnji kvartal i sljedeću godinu.

Naime, Zuckerberg je upozorio investitore i dioničare kompanije kako će u posljednjem ovogodišnjem kvartalu usporiti rast prihoda te je najavio veliko povećanje ulaganja i investicija tijekom sljedeće godine.

''Planiramo da 2015. bude godina značajnih ulaganja u Facebooku'', prenijeli su na Cnetu izjavu izvršnog financijskom direktora Facebooka Davea Wehnera, a u odnosu na ovu godinu investicije (odnosno akvizicije drugih kompanija i zapošljavanje novih ljudi) porast će za čak 75 posto, pri čemu će porast prihoda biti puno manji, što je odmah utjecalo i na pad cijene dionice od čak deset posto.

Treba napomenuti da je ovo čest problem u Silicijskoj dolini te su i brojne druge velike kompanije poput Googlea i Amazona imali sličnih problema s investitorima kojima je najbitniji profit i koji nisu zadovoljni pretjeranim trošenjem novca na preuzimanje drugih kompanija i nova zapošljavanja, piše Zimo.co.

Inače, Zuckerberg je tijekom godina potrošio veliki novac na preuzimanja kompanija pa je tako sve šokirao 2012. kada je dao milijardu dolara za Instagram koji do tada nije zaradio niti dolara, nakon toga platio je 2 milijarde dolara za proizvođača naočala za virtualnu stvarnost Oculus, dok je nedavno preuzeo WhatsApp za nevjerojatnih 22 milijarde dolara.

Kopirati
Drag cursor here to close