Unatoč zaradi

Facebook u EU platio mizeran porez za prošlu godinu

Sci-Tech / Flash | 13. 10. 2015. u 14:30 Z.D.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Nedavno objavljeni javni podaci britanskog registra poslovnih subjekata (Companies House) pokazuju da je Facebookova podružnica registrirana u toj zemlji za prošlu godinu platila mizerno malen iznos korporativnog poreza.

Prema tim podacima internetski je div za cijelu godinu prijavio tek 4.327 britanskih funti (oko 11 tisuća KM) poreza, te zabilježio poslovni gubitak od 28,5 milijuna funti.

No, da stvari nisu tako crne pokazuje i podatak da je svaki zaposlenih Facebooka u Velikoj Britaniji dobio u prosjeku 96.000 funti bonusa – što ukupno iznosi 35,4 milijuna funti, prenosi Bug.hr.

Ovi podaci dodatno su potakli Europsku komisiju da dobro istraži načine poslovanja internetskih i općenito tehnoloških kompanija unutar EU.

EK već neko vrijeme istražuje mogućnost da velike multinacionalne kompanije koriste svoje podružnice unutar Europske unije za izbjegavanje plaćanja poreza, a najnoviji podaci samo su opravdali takve sumnje.

Osim Facebooka pod istragama se nalaze i Google i Amazon, ali i kompanije iz drugih sektora, poput primjerice Starbucksa i Fiata, navodi BBC.

Iz Facebooka su preko glasnogovornika poručili da njihova kompanija u potpunosti radi prema zakonima Ujedinjenog Kraljevstva, kao i u svim drugim zemljama gdje imaju urede.

Kopirati
Drag cursor here to close