Legitimira korisnike

Facebook i u Hrvatskoj traži dokumente da potvrdi identitet korisnika

Sci-Tech / Flash | 28. 03. 2015. u 10:04 A.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Velik broj korisnika Facebooka u Hrvatskoj proteklih je dana dobio obavijest da ima je profil "zamrznut" zbog korištenja lažnog identiteta. Kako bi mogli ponovno pristupiti svom profilu, morali su Facebooku poslati fotokopiju ili snimku nekog identifikacijskog dokumenta, poput putovnice ili osobne iskaznice, javlja N1.

Naime, prihvaćanjem uvjeta korištenja, svaki korisnik mora napisati svoje pravo ime i prezime te datum rođenja. Mnogi se korisnici na toj društvenoj mreži nalaze pod lažnim ili umjetničkim imenima, a Facebook sad od njih traži da potvrde da se zovu onako kako su naveli na profilu, u suprotnom će se njihov račun ugasiti.

Nakon što vam stigne poruka iz Facebooka, imate 15 dana za promjenu imena. Inače će vaš profil biti ugašen. O ovom problemu u Sjedinjenim Američkim Državama dulje vrijeme traju polemike, jer je samo tijekom 2013. godine ugašeno 80 milijuna lažnih profila.

Primjerice, neko vrijeme bio je zaključan profil pisca Salmana Rushdieja, a mogao ga je koristiti tek nakon što je Facebooku poslao kopiju svoje putovnice. No mogao ga je koristiti samo uz jedan uvjet, da promijeni ime na Facebooku u svoje pravo ime, Ahmed Rushdie. Nakon što se na konkurentskoj društvenoj mreži, Twitteru, požalio da je to isto kao da se od J. Edgara traži da promijeni ime u John Edgar, Facebook mu je dopustio promjenu imena.

Iako je riječ o svojevrsnoj legitimaciji, korisnike Facebooka nitko ne prisiljava da pošalju svoje dokumente. Ne moraju dati svoje dokumente, ali neće moći ni koristiti usluge te društvene mreže.

Vdjet ćemo hoće li se u BiH nametnuti i slijediti ovakav Facebookov ''pravni'' okvir.

Kopirati
Drag cursor here to close