Jeste li iznenađeni?

Evo kako direktor FBI-a štiti privatnost na računalu

Sci-Tech / Flash | 11. 04. 2016. u 14:16 Z.D.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Posljednjih nekoliko mjeseci u SAD-u traju velike rasprave oko zaštite privatnosti i sigurnosti korisnika mobilnih uređaja i računala – dok FBI traži od Applea, ali i drugih tehnoloških kompanija da im u određenim slučajevima (ako je riječ o kriminalcima i teroristima i slično) omoguće pristup podacima koji su pohranjeni na telefonima i tabletima te se kompanije, ali i veliki broj korisnika protive tim zahtjevima jer smatraju da bi FBI i druge agencije mogle iskoristiti tu situaciju za kršenje privatnosti i nezakonito prisluškivanje korisnika.

Iako je FBI na kraju i bez Appleove pomoći uspio otključati iPhone 5C terorista iz San Bernandina, gotovo je sigurno kako u budućnosti možemo očekivati slične zahtjeve prema Appleu, Googleu ili Microsoftu u kojima će se tražiti pristup podacima na zaključanom iPhoneu, Androidu ili Windows telefonu.

Direktor FBI-a James Comey ovog tjedna gostovao je na jednom sveučilištu u Ohiou gdje je odgovarao na pitanja studenta vezana uz privatnost i sigurnost. Govoreći o sve većim problemima vezanim uz tehnologiju i špijuniranje, sa studentima je podijelio i način na koji on štiti privatnost na svojim osobnim računalima, piše Zimo.co.

Iako bi pomislili da direktor FBI koristi neke sofisticirane metode i skupi softver, on se protiv potencijalnog špijuniranja hakera bori s ljepljivom trakom koju je postavio preko web kamere svog prijenosnika.

''Vidio sam to jednom u vijestima pa sam kopirao tu metodu'', rekao je Comey dodavši da, ako svoju privatnost na ovaj način štite ljudi koji su ''pametniji od njega'', onda će i on stavljati ljepljivu traku preko web kamere.

Špijuniranje putem web kamere ozbiljan je problem jer na ovaj način ljude bez njihovog znanja netko može cijelo vrijeme gledati i snimati te ih naknadno ucjenjivati sa sadržajem kojeg su snimili – ovakve su se stvari već događale te veliki broj ljudi, kako bi izbjegli slične scenarije, svoju privatnost štiti upravo na ovaj način, lijepljenjem trake preko web kamere.

Kopirati
Drag cursor here to close