Philae sletio na komet!

Europska svemirska agencija danas ispisala povijest

Sci-Tech / Flash | 12. 11. 2014. u 15:58 Z.S.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Nakon milijardi prijeđenih kilometara i misije koja je trajala punih deset godina, sonda Philae uspješno se spustila na površinu kometa.

Oko 17 sati Rosettina sonda Philae, uspješno se spustila na površinu kometa 67P/Čurjumov-Gerasimenko, a to je prvi puta u povijesti da su se ljudi uspjeli spustiti svemirsku letjelicu na provršinu kometa.

'Ovo je velik korak za ljudsku civilizaciju', izjavio je Jean-Jacques Dordain, generalni direktor ESA-e.

Odmah poslije uspješnog slijetanja, Stephan Ulamec, vođa tima zaduženog za uspješno prizemljenje sonde, ushićeno je objavio: 'Philae razgovara s nama... mi smo na kometu'.

Europski satelit Rosetta u srijedu je prijepodne oslobodio robot Philae koji je time samo uz pomoć gravitacije počeo povijesno spuštanje na komet "67P Čurjumov-Gerasimenko", veliku masu leda i prašine udaljenu oko 510 milijuna kilometara od Zemlje, objavila je Europska svemirska agencija (ESA) iz svoje knotrole leta u Darmstadtu.

Potvrda o razdvajanju Rosette i Philaea stigla je u 10 sati, a radio signalu je zbog goleme udaljenosti trebalo 28 minuta i 20 sekundi da stigne odašiljača na Rosetti do Zemlje,

Europska svemirska agencija (ESA) koja vodi projekt upisala se ovime u povijest svemirskog istraživanja jer nijedna misija do sada nije uspjela spustiti letjelicu na komet.

"Sada sve ovisi o Isaacu Newtonu, na putu smo prema površini", kazao je profesor Mark McCaughrean, viši znanstveni savjetnik u ESA-i, prenosi BBC.

"Ukoliko Isaac bude prema nama prijateljski nastrojen danas ćemo ostvariti veličanstveno spuštanje."

Kopirati
Drag cursor here to close