Briselski birokrati

EU vam određuje vrijeme kućnog podgrijavanja kave?!

Sci-Tech / Flash | 17. 04. 2014. u 08:08 Z.S.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Europska komisija namjerava regulirati vrijeme podgrijavanja kave u kućanskim aparatima, a to se posebno odnosi na aparate za filtar-kavu, omiljene u Njemačkoj, prenosi radio Deutsche Welle.

Njemački Bild piše da Bruxelles želi isključiti aparate za kavu jer troše previše struje i da se svi aparati u privatnoj upotrebi moraju automatski isključivati, neki već i nakon pet minuta.

'To za potrošače znači da će imati manju potrošnju struje i hladnu kavu!', zavapio je njemački tabloid.

Njemački mediji redom podsjećaju da EU ograničava potrošnju struje usisivača, kuhinjskih napa ili aparata za kavu.

'To su mali koraci koji imaju ogroman učinak. Doduše, on je drukčiji od onog koji priželjkuju briselski birokrati. Jer važan učinak tih mjera nije ušteda energije, iako se ona nesumnjivo postiže. Posljedica je prije svega to da građani osjećaju da ih EU postrojava kako hoće', pišu njemački mediji.

FAZ podsjeća da smjernice o ekološkom dizajnu, koje su Europski parlament i Vijeće ministra zadnji put doradili 2009, nalažu Komisiji da razradi propise o potrošnji energije kako privatnih aparata, tako i industrijskih strojeva.

'Tako je Komisija praktično zabranila proizvode koji ne ispunjavaju njene zahtjeve - što je dovelo i do zabrane klasične žarulje s užarenom niti', navodi FAZ.

'To što su sada pogođeni aparati za kavu, nije iznenađenje. Lista proizvoda čiju potrošnju struje treba regulirati EU već je odavno poznata - tu su usisavači za prašinu, aparati za kavu, tuševi u kupaonicama, crpke, ali i električni strojevi i pećnice/kuhala, bilo privatni, bilo industrijski', piše FAZ.

Kopirati
Drag cursor here to close