Prvi slučaj

Ebola stigla u SAD

Lifestyle / Zdravlje | 01. 10. 2014. u 07:10 Sa.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Muškarac koji je nedavno doputovao iz Liberije u Teksas prva je osoba kojoj je dijagnosticirana ebola u SAD-u i prvi slučaj uopće izvan Afrike. Pacijent je zatražio liječničku pomoć šest dana nakon što je 20. rujna doputovao u Teksas.

Predstavnici zdravstvenih vlasti jučer su ustvrdili da se poduzimaju svi potrebni koraci kako se virus ne bi raširio u Americi. Thomas Frieden, ravnatelj američkog Centra za nadzor i prevenciju zaraze (CDC) rekao je da je nekoliko osoba, uglavnom članova obitelji, bilo u dodiru sa zaraženim muškarcem nakon što se razbolio, a zdravstvene vlasti prate sve te pojedince. Zaposlenici hitne pomoći koji su prevezli pacijenta u bolnicu stavljeni su u karantenu, objavile su gradske vlasti Dallasa.

Prema Friedenovim riječima, ne postoji opasnost za osobe koji su s oboljelim putovale u zrakoplovu, jer on za vrijeme leta još nije imao simptome bolesti. Na pitanje je li pacijent američki državljanin, Frieden nije izravno odgovorio, nego je rekao da je stigao u posjet obitelji u Americi, javlja HRT.hr.

Podsjećamo, da je američki predsjednik Barack Obama najavio uključivanje 3.000 vojnika u borbu protiv ebole, te izgradnju 17 zdravstvenih ustanova u Liberiji, a svaka od njih bi trebala imati 100 kreveta s izolacijom. U mjerama pomoći Obama je najavio i obuku 500 zdravstvenih radnika tjedno.

Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) priopćila je da je od ebole umrlo 2.917 ljudi i to od 6.263 oboljelih u pet zapadnoafričkih zemalja pogođenih tom bolešću.

Kopirati
Drag cursor here to close