Panika raste

Ebola odnijela još 25 žrtava

Lifestyle / Zdravlje | 08. 07. 2014. u 17:15 Sa.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Zdravstveni dužnosnici u zapadnoj Africi priopćili su da je još 25 osoba preminulo od ebole od 3. srpnje, čime je ukupan broj smrtnih slučajeva porastao na 518.

Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) priopćila je da je također izviješteno o 50 novih slučajeva smrtonosne bolesti, prenosi BBC.

Glasnogovornik WHO-a izjavio je da se zdravstveni radnici bore da suzbiju epidemiju u Sijera Leoneu, Liberiji i Gvineji.

U ponedjeljak je liječnik iz Gane saopćio kako su preliminarni testovi na američkom državljaninu pokazali da on nema bolest. Dodatni testovi sada se, međutim, provode.

Čovjek je nedavno posjetio Sijera Leone i Gvineju i stavljen je u karantenu nakon što je pokazivao znake da je zaražen virusom.

U današnjem priopćenju WHO-a navodi da su posljednje brojke iz ministarstava zdravstva u Sijera Leoneu, Liberiji i Gvineji pokazali da je ukupno registrirano 844 slučaja otkako je epidemija izbila u veljači.

Gvinejsko ministarstvo izvijestilo je o dvije smrti od 3. srpnja, ali nije bilo novih slučajeva u prošlom tjednu, priopćio je WHO, nazivajući situaciju u pogođenoj regiji zapadne Afrike "izmiješanom slikom".

Agencija je priopćila da na Sijera Leone otpada 34 nova slučaja i 14 smrtnih ishoda, dok je Liberija javila o 16 novih slučajeva i devet smrti.

''Te brojke ukazuju da se aktivna virusna transmisija nastavila u zajednici'', navodi se u priopćenju.

Glasnogovornica WHO-a Fadela Chaib izjavila je da su dva glavna modusa transmisije osobe koje se brinu za oboljele članove obitelji u kući i ljudi koji prisustvuju sahranama žrtava.

''Ako ne zaustavimo transmisiju u nekoliko žarišta u tri zemlje, mi nećemo biti u stanju kazati da kontroliramo epidemiju'', kazala je.

Prošli tjedan ministri iz 11 zapadnoafričkih zemalja usvojili zajedničku strategiju u borbi protiv epidemije.

Na hitnom sastanku u Gani prošlog četvrtka, ministri su obećali bolju suradnju u borbi protiv, kako se ispostavilo, najsmrtonosnije svjetske epidemije.
U okviru nove strategije WHO će otvoriti subregionalni centar u Gvineji kako bi koordinirao tehničku podršku.

Kopirati
Drag cursor here to close