Traženje lijeka

Ebola: Krv preživjelih na crnom tržištu

Lifestyle / Zdravlje | 18. 09. 2014. u 10:04 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Osobe zaražene virusom ebole očajnički pokušavaju na crnom tržištu kupiti krv onih koju su preživjeli opaku bolest - navodi Svjetska zdravstvena organizacija.

Krv preživjelih, koja se naziva "konvalescentni serum", navodno sadržava antitijela koja se bore protiv smrtonosnog virusa. Iako još nije dokazano, ta metoda pokazala je neke obećavajuće rezultate, prenijela je Srna.

Istraživanja pokazuju da transfuzija krvi iz preživjelih može spriječiti ili liječi virus ebole u drugima, ali rezultate tih studija još uvijek je teško komentirati.

"Ne zna se jesu li antitijela iz plazme preživjelih dovoljna za liječenje ili sprečavanje bolesti. Potrebno je više istraživanja", objavili su iz SZO.

"Konvalescentni serum" korišten je za liječenje pacijenata, uključujući i Amerikanca Ricka Sacra koji se nalazi u bolnici u Nebraski, koji je krv dobio od Kenta Brantlyja, sugrađanina koji je preživio ebolu.

Njihova situacija je drugačija od one u Africi - na tom kontinentu strahuju kako bi zbog loših uvjeta moglo doći do širenja i drugih infekcija, uključujući HIV.

Kopirati
Drag cursor here to close