Svijet gleda u SAD

Ebola izmiče kontroli: Hoće li Obamin plan moći kontrolirati epidemiju?

Lifestyle / Zdravlje | 17. 09. 2014. u 08:42 A.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Američki predsjednik Barack Obama nazvao je epidemiju ebole 'prijetnjom globalnoj sigurnosti', nakon što je najavio veću američku ulogu u borbi protiv virusa.

''Svijet gleda u SAD i to je odgovornost koju smo mi prihvatili'', rekao je Obama dodajući kako epidemija dobiva 'globalni odgovor'. Najavljeno je uključivanje 3.000 vojnika u borbu protiv ebole i izgradnja novih zdravstvenih ustavova, javlja BBC.

Među mjerama koje je Obama najavio su:

- Izgradnja 17 zdravstvenih ustanova u Liberiji, svaka sa 100 kreveta i izolacijom prostora

- Obuka 500 zdravstvenih radnika tjedno

- Razvijanje 'zračnog mosta' za brže dostavljanje zaliha pogođenim zemljama

- Pružanje zdravstvene setove za stotine tisuća kućanstava, koje će Američka agencija za međunarodni razvoj dostaviti Liberiji ovaj tjedan.

UN je službeno izjavio kako je epidemija ebole bezprimjerna zdravstvena kriza u modernim vremenima. Iako se ebola širi samo u bliskom kontaktu, ne postoji lijek i cijepivo. Epidemija je počela u Gvineji prije širenja na svoje susjedne zemlje Sierru Leone i Liberiju.

Svjetska zdravstvena rganizacija je izvijestila da je zabilježeno 4.693 slučaja ebole i 2.453 smrtnih slučajeva u Svineji liberiji i Sierra Leoneu. Obama kaže da SAD ima četiri središnja cilja, a to su kontrola epidemije, rješavanje daljnjeg širenja, koordiniranje širenja globalnog odgovora na epidemiju i izgraditi javno-zdravstveni sustav za budućnost, javlja Time.

''Ebola je od izbijanja dosegla razmjere epidemije u zapadnoj Africi, a bolest je potpuno zarpala bolnice i klinike, gdje ljudi doslovice umiru na ulici'', rekao je Obama, pozivajući ostale države da pojačano reagiraju na izbijanje ove zdravstvene krize, koja ima duboke političke gospodarske i sigurnosne implikacije.

Kopirati
Drag cursor here to close