Manipulacije raspoloženja

Dugina zastava na profilnoj fotografiji Facebookov je novi eksperiment

Sci-Tech / Flash | 01. 07. 2015. u 04:55 Z.S.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Kako bi promijenili svoju profilnu fotografiju, "Celebrate Pride" alat je u samo nekoliko sati iskoristilo milijun ljudi.

Obzirom da se alat pojavio u istom trenutku kada je Vrhovni sud SAD odlučio da je bračna jednakost osnovno pravo ljudi, mnogi Facebook kritičari optužili su ovu društvenu mrežu da provodi još jedan eksperiment s ciljem manipulacije raspoloženja ljudi te da utječe na njihov glas.

Facebook vrlo rado želi saznati na koji se način ideje šire njegovom platformom, a 2013. godine je jedan od njegovih analitičara proučavao kako je crveni znak jednakosti (logo kampanje za ljudska prava), koji podržava bračnu jednakost, na taj način postao popularan.

Prema istraživanju, Facebook korisnici su, u znak podrške gay brakovima, skloniji promijeniti svoju profilnu sliku ako to učini i većina njihovih prijatelja.

Ovo je drugačije od načina na koji se šire smiješni viralni videozapisi – najčešće ćemo odlučiti da ih ne podijelimo ako su ih već podijelili i naši prijatelji.

Ono što istraživanje nije moglo potvrditi je to je li nešto utjecalo na korisnike da promijene svoje mišljenje o ovoj važnoj temi ili su već imali prijatelje sa sličnim stavovima.

Postavljanjem vlastitog alata koji ljudima dopušta promjenu profilne fotografije znak je da će se Facebook ovim pitanjem sada pozabaviti znatno detaljnije, prenosi Zimo.co.

Mnogi stručnjaci smatraju da je Facebook zaista htio podržati prava gay zajednice, ali i da jednako tako ima svako pravo proučavati način na koji su se dugine zastave širile ovom društvenom mrežom.

Kopirati
Drag cursor here to close