Najavljujemo

Druženje radioamatera Herceg Bosne

Sci-Tech / Flash | 01. 08. 2012. u 13:48 M.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Park prirode Blidinje, Motel Hajdučke vrleti; 04. i 05. kolovoza 2012.godine bit će mjesto druženja velike obitelji Herceg-Bosanskih radioamatera. Obitelj radioamatera se tijekom posljednji 18 godina uvećala se za nekoliko stotina članova, pa je mnogo razloga za okupljanjem i susretima.

Kako navode organizatori, susreti su prigoda da svojim sadržajem budu što bliže članovima i njihovim potrebama. Jednom godišnje druženje u organizaciji Zajednice radioamatera Herceg Bosne, koji se već tradicionalno održavaju početkom kolovoza, ove godine održavaju se u (subotu/nedjelja) 04 / 05. kolovoza 2012.godine u Motelu Hajdučke vrleti, na lokalitetu Parka prirode Blidinje.

Izabrali smo ovo vrijeme baš s namjerom pretpostavljajući da za vrijeme godišnjih odmora i ljetnih vrućina lijepo je posjetiti prostor Parka prirode Blidinje, Hercegovačke alpe između planina Čvrsnice i Vrana. Dosadašnji susreti održavani su u Masnoj Luci gdje je utemeljena udruga, a postala je kultno mjesto radioamatera Herceg Bosne, ističe Miroslav Nikše predsjednik ZRHB.

Susreti su prigoda kojom se na prostoru jezera Blidinje, okupi mnoštvo radioamatera i njihovih gostiju simpatizera, mjesto je to viđenja radioamatera od Dubrovnika, Neuma, Ploča, Splita, Zagreba, Posavine-Orašja, Srednje Bosne, Sarajeva .

Susreti su prigoda na koju Radioamateri rado idu. Susreti nam pomažu da zajedno uživamo u našem hobiju. Podsjećamo radioamaterizam je hobi, a hobi je po definicije nešto u čemu se uživa, ističe Nikše.

Tko je radioamater?

Od pripadnika radioamaterske zajednice se očekuje da zna tipične radioamatreske izraze i fraze, a to će vam pomoći da postanete punopravan član radioamaterske zajednice.

Radioamateri imaju svoj stil i oni su posebni oni su dobro došli u svako društveno okružje, znaju da uživaju najviše im  je zadovoljstvo održavanje radio-veza.

Radioamater je marljiv, odan, nudi poticaj i potporu drugim amaterima, radio klubovima, mladeži, lokalnoj zajednici. Radi polako i pažljivo kada to od njega traže, pruža prijateljske savjete. Njegova oprema, radio stanica i osobna vještina uvijek su spremni služiti domovini i zajednici. Radioamater ima svoje igralište  Eter -  naše igralište su naši amaterski opsezi-frekvencije . Stotine tisuća igrača na jednom polju u isto vrijeme Q-koda.  Poštivanje postupka za vezu, kako pozvati, gdje raditi, koji band što znači QRZ, i druge kratice  garantiraju optimalne rezultate i učinkovitost u održavanju radio-veza ovi postupci rezultat su naše prakse tijekom niza godina  kao i  napredujućeg tehnološkog razvoja.

Poznavanje radioamaterskih pravila ponašanja za radioamatera je važan koliko i poznavanje državnih zakona i pravila, te osnove elektrike, elektronike, antena, propagacije, sigurnost i td.

Radioamateri na  našim amaterskim opsezima-frekvencijama žele održati vezu i razmijeniti QSL-karticu (potvrda veze). Ali postoje jasna pravila i smjernice: mnogi radni postupci, kako uraditi održati vezu, kako pozvati sugovornika veze.

 

Kopirati
Drag cursor here to close