Radionice

Drugačiji u Mostaru

Sci-Tech / Flash | 26. 05. 2015. u 06:12 S.S.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Vijeće mladih Grada Mostara u suradnji s umjetnicima iz Švedske organiziralo je kreativne radionice za mlade u dobi od 15-30 godina, koje su se održale u okviru projekta 'The Other' (Drugačiji). Projekat je podržan financijski od Švedskog instituta i podržan od strane Koledža ujedinjenog svijeta Mostar. Radionice su se održale od 13.05.2015. godine - 20.05.2015. godine, priopćeno je iz Vijeća mladih Grada Mostara.

U ovom projektu, koji se sastojao od radionica, seminara, prezentacija, diskusija i na kraju izložbe, sudionici su istražili vlastite i priče drugih ljudi koji žive u gradu Mostaru. Sudionici su radili s tehnikom ili tehnikama koje su sami odlučili da koriste kako bi istražili priče i sjećanja na ljude u Mostaru.

Ideja projekta je da se počne sa razmjenom dijaloga između stanovnika Mostara kroz razmjenu osobnih priča i iskustava iz današnjeg života u gradu, njegove povijesti i njihove nade za budućnost. Zbog posebne povijesti Grada teme variraju od ljubavi do očaja, nade do neizvjesnosti. Svaki sudionik je imao jedinstven vizualni jezik i do sada su u Vijeću mladih kao lideri radionica veoma zadovoljni onim što se radilo u radionici, postoji mnogo dijaloga i slike se protežu u rasponu od fotorealizma do apstraktnih poetskih slika.

"Mi čvrsto vjerujemo da će ovaj projekat biti važan doprinos dijalogu o gradskoj prošlosti, o budućnosti i o sadašnjosti. Izabrali smo da se fokusiramo u ovim radionicama na ljude koji su rođeni neposredno prije, za vrijeme ili nakon rata u Bosni i Hercegovini. Razlog za to je što te osobe nisu imale nikakvu ulogu u samom ratu, nisu bili ni na čijoj strani, ali odrastanjem u gradu su naslijedili uspomene od svojih roditelja i rođaka koji su iskusili rat i na taj način su neizravno pogođeni ratom. Glas mladih se ponekad previdi u raspravama o budućnosti. Kroz ovaj projekt se njihov glas čuje", navodi se u priopćenju.

Prva radionica počela je 13. svibnja i trajala je sedam dana. Sljedeća radionica će se održati u listopadu - studenom i trajat će 7-10 dana, na kraju radionica bit će otvorena izložba, javna tribina sa sudionicima radionica.

Ono što se koristi kao tehnika u radionicama zavisi od sudionika. Od crteža, fotografija, videa, performansa itd. Radionice su više orijentirane ka tome kako poslati vizualnu poruku koristeći tehniku koju sudionik već zna.

Lideri radionica su: fotografkinja Sofia Runarsdotter (Švedska), umjetnik Joakim Hansson (Finska - Švedska), umjetnik Jusuf Hadžifejzović (Charlama Galerija - BiH) i Haris Idriz (Vijeće mladih Grada Mostara - BiH). Sudionici su: Marin Milićević, Adnan Gološ, Anis Karadža, Anita Krtalić, Dino Primorac, Vlatka Lučić, Daria Ćorić, Sanja Majić, Amina Rokša.

Kopirati
Drag cursor here to close