Znanstvenici tvrde

DNK se mijenja po godišnjim dobima?

Sci-Tech / Flash | 14. 05. 2015. u 14:49 Sa.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Znanstvenici tvrde da se sa promjenom godišnjih doba mijenja i naš DNK?!
Kad dođe do "inflamacije", odnosno upale u tijelu, to znači da organizam pokušava ukloniti štetne tvari i počne proces ozdravljenja.

Znanstvenici sa Sveučilišta Cambridge otkrili su da se "inflamacija" pojavljuje u vrijeme promjene godišnjih doba te da se prilikom tog procesa mijenja i DNK.

Petina naših gena, koji se nalaze u krvnim stanicama, prolazi kroz sezonske promjene i zbog toga drugačije reagiraju na organizam u određenim dijelovima godine, piše Srna.

Iako se geni najčešće smatraju konstantnim, mnogi procesi u organizmu ovise od toga koji geni upravljaju tijelom i u kojim slučajevima reagiraju na DNK.

Tijekom zime krvne ćelije stvaraju gušći spoj imunoloških "respondera", dok ljeti venama kolaju hormoni zaduženi za sagorijevanje masnoća, građu tijela i zadržavanje tekućine.

Prema analizi, u krvnim stanicama čak 5.000 gena pokazuje promjene.
Znanstvenci su znali da postoje geni koji mijenjaju svoje djelovanje tijekom dana, a onda su shvatili da bi se takvi procesi mogli događati tijekom cijele godine.

Svaka stanica u našem tijelu ima isti genetski kod, ali je specijalizirana za određeni dio genetskog koda.

Znanstvenici su se fokusirali na bijela krvna zrnca, koji su zaslužne za rad imunološkog sustava.

Upala je odgovor tijela na neku štetu koja se dogodila, a upravo tijekom zime ljudi su ranjiviji i podložniji prehladamaim time i upalama. Tada se javljaju "inflamacije", prenose znanstveni portali.

Kopirati
Drag cursor here to close