proces

Djeca u BiH o korupciji će učiti u školama

Sci-Tech / Flash | 29. 09. 2016. u 06:59 K.K.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Konferencija o korupciji u obrazovanju okupila je više od 100 sudionika odgojno-obrazovnog procesa.

Konferencija o stanju i prevenciji korupcije u obrazovnom sektoru u BiH kruna je projekta Kurikulum za transparentnost, kurikulum za odgovornost, koji provode Centar za razvoj medija i analize, Udruženje Infohouse i Omladinski komunikativni centar, a financira EU.

Nije sve u teoriji

Osnovni cilj bio je uvođenje edukacije o antikorupciji i etici u bh. obrazovni sustav. Ove tri organizacije su zajedno sa Agencijom za osnovno, srednje i visoko obrazovanje (APOSO) razvile školski kurikulum koji će informirati i podučavati učenike o društvenim posljedicama koruptivnih ponašanja.

“Nemoguće je boriti se protiv korupcije ako ne krenete od najmlađih”, smatra Dženana Alađuz iz Udruženja Infohouse, te dodaje da se mladima mora objasniti da nije cilj tek uhićenje, nego da je potrebna prevencija.

“Treba im reći da nije normalno da se daje 20 KM policajcu, da se vrijeđaju ljudi na granici, da se posao dobiva putem štele, što smo i učinili - kroz igru”, pojašnjava Alađuz, dodavši da je skriveni cilj da i odrasli koji rade s djecom preispitaju vlastitu etiku.

Izrađen je i priručnik, završene su obuke nastavnika i provedene različite aktivnosti u 50 osnovnih i 50 srednjih škola, a Alađuz kaže da su pomaci nevjerojatni. Rezultati na sveučilištima su nešto slabiji, što pokazuje da se mora djelovati odmalena.

Alađuz napominje da, ipak, sve nije samo u teoriji: “Najbolju antikorupcijsku i humanitarnu ideju učenika ćemo nagraditi, a morat će je također provesti u praksi”.

Nevena Bojat, profesorica Srednjoškolskog centra Foča, predvodila je grupu učenika u izradi antikoruptivnog projekta.

“Mladi trebaju naučiti prepoznati što je to korupcija i u kojim sferama života se javlja, te svoja znanja prenijeti na druge mlade u lokalnoj zajednici”, kazala je Bojat, dodavši da poznavanje načina borbe protiv korupcije mladima može pomoći da izgrade svoju budućnost.

Pripreme za život

Sanela Alagić, psiholog i pedagog OŠ “Safvet-beg Bašagić” Sarajevo, pohvalila se velikim brojem aktivnosti ove škole kada je u pitanju podučavanje borbi protiv korupcije i građanskom obrazovanju.

“Mislim da se kurikulum može jako lijepo implementirati u osnovnoj školi kroz različite predmete. Najbitnije je da smo osposobili učenike da prepoznaju konkretne slučajeve korupcije kao vid pripreme za život”, kazala je Alagić.

Alađuz najavljuje da će se projekt nastaviti, pošto ga je podržalo i Veleposlanstvo SAD-a u BiH u želji da se ove aktivnosti prošire na veći broj škola, a eventualno i sve škole u BiH, prenosi Oslobođenje.

Kopirati
Drag cursor here to close