Konferencija

Digital Spark okupio mlade preduzetnike u Sarajevu

Sci-Tech / Flash | 19. 11. 2014. u 10:29 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Interesovanje koje vladalo za konferenciju bilo je zaista veliko, a sva mjesta za učešće su bila popunjena mnogo prije isteka zvaničnog roka za prijave
Naučno-informaciona konferencija pod nazivom Digital Spark - Allview IT&M Challenge održana je u subotu 15. novembra u prostorijama Hub387, u sarajevskom Bosmal centru, a pod generalnim pokroviteljstvom kompanije m:tel.


Interesovanje koje vladalo za konferenciju iz oblasti informacionih tehnologija (IT) i marketinga, koju je m:tel poklonio u prvom redu, mladim preduzetnicima, studentima, freelancerima i programerima, te marketing menadžerima, bilo je zaista veliko, o čemu svjedoči i činjenica da su sva mjesta za učešće bila popunjena mnogo prije isteka zvaničnog roka za prijave.


Digital Spark je prijavljenim učesnicima pružio specifična znanja iz sektora informaciono-komunikacionih tehnologija, a program je bio podijeljen na nekoliko najaktuelnijih tema, kojima su se pozabavili predavači, stručnjaci iz ove oblasti.
O glavnoj temi konferencije govorio je Faik Ćatibušić, senior software inženjer iz kompanije Mistral Technologies, koji je otkrio učesnicima sve o Androidu, trenutno najpopularnijem operativnom sistemu, te predstavio njegovu posljednju verziju - Lollipop.


"Jako je dobro da je ovakva konferencija organizovana za studente elektrotehničkog fakulteta, ali i studente marketinga, jer na taj način i jedni i drugi mogu prošiti vidike vam svojih primirnih oblasti. Nadam se da će se oni međussobno upoznati, te razviti neki oblik zajedničke saradnje", istakao je Ćatibušić.
On je učesnike upoznao i sa razvojem aplikacija za pametne uređaje, te ukazao na pravce razvoja ove industrije, predstavio interesantne primjere iz prakse i pretpostavke njenog daljeg razvoja.


"Digital Spark je zaista fantastična prilika da se mladi poduzetnici - sadašnji i budući - upoznaju sa najnovijim trendovima u svjetskom start up i marketing svijetu. Nekada je bilo potrebno 50 godina da se izgradi kompanija od milijardu dolara, a sada je tehnologija i dostupnost iste smanjila taj jaz na svega par godina", naveo je Kenan Salihbegović, marketing menadžer Hub387, koji je držao predavanje na temu IT biznisa.
Dodao je da mu je izuzetno drago da najuspješnije domaće kompanije poput M:tel-a shvataju važnost ulaganja u mlade i širenje znanja kada je u pitanju oblast tehnologije.


"Duboko sam ubijeđen da imamo veoma mnogo talentovanih i pametnih mladih ljudi i da će BiH na taj način uspjeti da izađe na svjetsko tržište", zaključio je on.
Maja Starčević, marketing menadžer iz BitLab-a, pričala je o primjeni marketing koncepta u razvoju i komercijalizaciji tehnoloških inovacija, a Jovana Karalić, marketing asistent, otkriti kako sve to zajedno izgleda na primjeru odnosa uspješnih kompanija, kao što su m:tel i Allview.

 

Kopirati
Drag cursor here to close