Optički kabeli

Danci kreirali mrežu na kojoj se film može skinuti za manje od sekunde

Sci-Tech / Flash | 01. 08. 2014. u 21:05 Z.D.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Skinuti film za manje od jedne sekunde. Zvuči kao znanstvena fantastika. Ipak danski stručnjaci su uspjeli napraviti najbržu mrežu na svijetu na kojoj se film može skinuti brže od treptaja oka.

Točnije, ukoliko je film velik jedan gigabajt na ovoj mreži bit će potrebno ravno 0,2 milisekunde kako bi bio spreman za gledanje.

Ovaj podvig su ostvarili kreiravši novu generaciju optičkih kablova pomoću kojih se postiže nevjerojatna brzina interneta od 43 terabita po sekundi.

Na taj su način stručnjaci s Tehničkog sveučilišta u Danskoj ponovno preuzeli rekord za najbržu mrežu, koju su bili izgubili do njemačkog Instituta za tehnologiju iz Karlsruhee koji9su postigli brzinu od 32 terabita po sekundi.

Kako bi se vratili na prvo mjesto, danski tim je koristio višejezgreni optički kabel koji je razvila japanska tvrtke Nippon Telegraph.

Taj kabel sadrži sedam jezgri, umjesto jedne koja se koristi u običnim kablovima. Upravo je zbog toga moguć toliki promet podataka. Zanimljivo je da je višejezgreni kabel iste širine kao i obični.

Prema riječima stručnjaka, natjecanja u postizanju što veće internetske brzine doprinosi razvoju tehnologije koja je potrebna zbog velikog rasta prometa na internetu.

Procjenjuje se da svake godine promet na internetu naraste za 40 do 50 posto, a očekuje se još veći uzlet jer će sve više ljudi koristiti uređaje koji se spajaju na internet.

Kopirati
Drag cursor here to close