Sveučilište u Mostaru

DAAAM International Week 2016: Međunarodna doktorska škola i radionica

Sci-Tech / Flash | 24. 10. 2016. u 11:24 Sa.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

 Na Sveučilištu u Mostaru do 30 . listopada održava se DAAAM International Week 2016 u sklopu kojeg je, između ostalog, planirana međunarodna doktorska škola, radionice Međunarodne inženjerske akademije, radionice Synergy Network asocijacije te središnji događaj, 27. Međunarodni DAAAM simpozij iz područja inteligentne proizvodnje i automatike.

Inače, DAAAM International (Danube Adria Association for Automation and Manufacturing) osnovan je i temelji se na ideji profesora Branka Katalinića.

''Riječ o međunarodnoj asocijaciji koja se bavi organiziranjem znanstvene, akademske i gospodarske suradnje koja nudi svjetski forum za inženjere, istraživače, znanstvenike i gospodarstvenike, na kojem su u mogućnosti prezentirati i razgovarati o trenutnom statusu i utjecaju napredne proizvodnje i automatizacije'', kazao je predsjednik DAAAM-a prof. dr. Branko Katalinić na današnjoj konferenciji za novinare u Mostaru.

Po njegovim riječima, ovaj događaj će posjetiti i prof. Alexey Eliseev, astronaut koji je tri puta letio u svemir i bio voditelj programa Appolo News te je pravio upravljačke sustave za spuštanje na Zemlju i upravljački sustav rakete koja je obletjela Mjesec.

''Ovo je nastavak dugogodišnje suradnje organiziranja znanstvenih konferencija uz svesrdnu potporu ove međunarodne akademske i znanstvene mreže'', kazao je prorektor za međusveučilišnu suradnju Sveučilišta u Mostaru prof. dr. Vlado Majstorović.

Podsjetio je kako suradnja DAAAM International Vienna sa Sveučilištem u Mostaru datira od 1997. godine kada je na Sveučilišta u Mostaru organizirana Prva međunarodna konferencija "UPS – Upravljanje poslovnim sustavima".

''Posebno nas raduje i što već duže želimo, je da u ovome zajedno sudjeluju akademska zajednica, društveno političke strukture, gospodarstvo, ali svakako i međunarodne i domaće znanstvene i financijske institucije'', dodao je Majstorović.

Ocijenio je kako se ovakvim događajima promovira država i Sveučilište na svjetskoj razini, omogućava se suradnja sa svjetski priznatim sveučilištima, stvaraju se znanstvena i stručna zvanja potrebna na tržištu rada, te kontinuirana ulaganja u tehnološke inovacije.

''Dodatno nas ovo ohrabruje i potiče sve zajedno da posvetimo dodatne pozornosti znanosti i znanstvenom istraživanju jer u vremenu i uvjetima u kojem radimo i djelujemo, prioritetno smo posvećeni obrazovanju'', zaključio je prof. dr. Vlado Majstorović.

Prorektor za znanost Sveučilišta u Mostaru prof. dr. Ivo Čolak podsjetio je kako Međunarodni DAAAM simpozij po prvi put održava u BiH, te da je to jedan od najvećih simpozija kada je riječ o tehničkim i tehnološkim znanostima.

Inače, tijekom 26 godina postojanja, aktivnosti DAAAM International Vienna podržalo je preko 10.000 znanstvenika i stručnjaka iz preko 50 zemalja širom svijeta. U zadnjih 5 godina DAAAM International Vienna svoj fokus stavlja na aktivnosti koje se odnose na regionalnu i globalnu dugoročnu suradnju među sveučilištima.

Kopirati
Drag cursor here to close