Samo za bogate

Cjepivo protiv epole dostupno samo Amerikancima

Sci-Tech / Flash | 28. 08. 2014. u 07:47 Sa.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Farmaceutske tvrtke manipuliraju smrtonosnim oboljenjima poput ebole i zarađuju ogroman novac, a potvrda toga je izjava američkog predsjednika Baracka Obame da SAD ne mogu poslati u Afriku cjepivo "zato što patenti pripadaju kompanijama koje su vršile istraživanja“.

Nevladine organizacije upozoravaju na ovu, kako su je ocijenili, skandaloznu izjavu američkog predsjednika.

Washington je pokušao "izvaditi kestenje iz vatre" i priopćio da je cjepivo protiv ebole još uvijek "nestabilna", da još nije prošla ispitivanja i slično.

Međutim, to cjepivo je spasilo dva američka liječnika koju su bili zaraženi u Africi, ali nije ponuđena oboljelom stanovništvu.

Cinizam i amoralnost Zapada jesu ono sa čim se suočavamo kada je riječ o bolestima kao što su SIDA, ebola ili druge još rjeđe smrtonosne bolesti - navode humanitarci iz Afrike.

Oni podsjećaju da su američki liječnici izliječeni od ebole cjepivima koje su nedostupne za ostale smrtnike, a da u SAD tvrde da se radi samo o "prototipovima cjepiva".

Ipak, ti "prototipovi" , kao što se pokazalo, mogu liječiti, ali samo one sa odgovarajućim državljanstvom - navode humanitarci i upozoravaju da su zapadne kompanije usmjerene samo na profit i da pretvaraju lijekove u izvor sticanja velikog novca.

Afrički Crveni križ uputio je SAD molbu da im pošalju cjepivo kako bi izliječili tisuću oboljelih Afrikanaca, ali Obama je brutalno iskreno, kako se navodi, objasnio zašto to nije moguće.

Velike kompanije vrše istraživanja i zarađuje milijarde dolara - sve one formiraju zapadnu farmaceutsku industriju.

Međunarodni farmaceutski lobi faktički je uzeo za taoca sustav socijalnog osiguranja mnogih zemalja EU.

Poslije vijesti o velikim epidemijama svi ovi ljudi prave novac na lijekovima i znanstvenim istraživanjima - navode stručnjaci.

Kopirati
Drag cursor here to close