Bez povijesti bolesti

Cjepiva se sada mogu kriviti za bolesti bez znanstvenih dokaza

Sci-Tech / Flash | 22. 06. 2017. u 07:08 A.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Europski sud koji je zasjedao u srijedu donio je odluku u kojoj stoji da se cjepiva mogu kriviti za određene bolesti čak i odsustvu znanstvenih dokaza.

Najviši sud Europske unije u obrazloženju je naveo da se razvoj bolesti može povezati sa cjepivom u slučaju da je osoba ranije bila zdrava, bez povijesti bolesti u obitelji, i ako se javlja značajan broj slučajeva bolesti kod ljudi koji primaju određeno cjepivo - to može poslužiti kao dovoljan dokaz, prenosi CNN.

Odluka je donesena na osnovu slučaja iz Francuske, koji datira iz 1998. godine, a tiče se osobe inicijala J.W. koji je cijepljen protiv hepatitisa B, a kasnije je dobio multiplu sklerozu.

Zbog toga je ostao paraliziran 2011. godine, a on je 2006. tužio Sanofi Pasteur farmaceutsku kompaniju koja je proizvela to cjepivo - zbog koje ih je i tužio.

Ovaj slučaj je pred Sudom Francuske odbačen zbog nedostatka validnih znanstvenih dokaza između cjepiva za hepatitis B i multiple skleroze.

Ovaj slučaj iz Francuske na koncu je završio pred Sudom EU, a pravni tim J.W. je dokazao da on nije imao povijest bolesti multiple skleroze u svojoj obitelji.

Sud nije striktno presudio u njegovu korist, ali je osigurao vodič za EU - koja će od sada razmatrati slične slučajeve.

Sud EU na ovaj način daje ovlaštenje domaćim sudovima da sami donesu odluke o uzročnosti na osnovu dokaza koji su im prezentirani, a da se ne oslanja na znanstveno mišljenje.

Kopirati
Drag cursor here to close