'Noć istraživača'

Četiri bh grada slave znanost

Sci-Tech / Flash | 22. 09. 2015. u 13:02 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Oko 300 gradova 30 zemalja Europe sudjelovat će u desetoj "Noći istraživača", a ove godine manifestaciji u kojoj se slavi istraživanje i znanost pridružit će se i četiri bh. grada - Sarajevo, Banja Luka, Bijeljina i Mostar - gdje će, među brojnim aktivnostima, biti organiziran i "Sajam znanost".

Noć istraživača je europski događaj koji je pokrenula Evropska komisija 2005. godine kao dio programa FP6, koji povezuje građanstvo i istraživače jednom godišnje, zadnjeg petka u septembru, pružajući alternativu za uobičajeni izlazak petkom, promovirajući nauku u večernjim satima brojnim aktivnostima.

Ova jedinstvena noć, kako su danas na pres-konferenciji naglasili organizatori, četvrti put se održava u Bosni i Hercegovini, a težište je na predstavljanju istraživača u opuštenoj i prijateljskoj atmosferi, isticanju pozitivnog utjecaja istraživača na svakodnevni život građana te promoviranju karijere istraživača.

U BiH "Noć istraživača" ovaj put bit će organizirana pod sloganom "Započni lančanu reakciju!" kampanjom s fokusom na suradnji kroz znanost da bi se započela lančana reakcija pozitivnih promjena u društvu, demonstrirao model utjecaja inovacija na poduzetništvo.

Šef Sekcije operacija za društveni razvoj, civilno društvo i prekograničnu suradnju pri Izaslanstvu Europske unije u BiH Massimo Mina kazao je da ovaj događaj sufinancira Europska komisija u okviru programa Horizon 2020 jednog od najvećih programa za znanost i istraživanje u svijetu. Podvukao je da će "Noć istraživača" biti način podizanja svijesti o važnosti znanosti i istraživanje jer je to osnova za razvoj gospodarstva u zemlji, a može pomoći i procesu integracija BiH ka Europskoj uniji.

Šef Odsjeka za znanost i koordinator za Horizon 2020 BiH pri Ministarstvu civilnih poslova BiH Ammar Miraščija naglasio je da Ministarstvo radi mnogo na mobilnosti bh. istraživača te ohrabruje akademske predstavnike u BiH i sve bh. firme da sudjelujuu programu Horizon 2020.

Dodao je i da Ministarstvo ove godine radi revidiranu strategiju razvoja znanosti u BiH i prateći akcijski plan u kojem su većinom nositelji aktivnosti entitetska ministarstva. Federalna ministrica obrazovanja i znanosti Elvira Dilberović naglasila je da ovo ministarstvo manifestaciju podržava sa skromnih 3.000 KM, ali je iznijela podatak da se godišnje iz proračuna Ministarstva izdvaja dva milijuna KM za znanost. Najavila je da će se uskoro raditi na prikupljanju podatka koliko se za znanost izdvaja budući da takvi podaci ne postoje, a oni će biti osnova za pravljenje strategije za znanost.

Veleposlanica Francuske u BiH Claire Bodonyi smatra da ovogodišnja manifestacija ima veliki značaj jer će se krajem godine cijeli planet naći u Parizu i sudjelovati na međunarodnoj konferenciji o klimi kada će se pokušati pronaći način da se spasi planeta, a na njeno uništavanje upravo su ukazali istraživači.

Načelnik Općine Novo Sarajevo, koja je domaćin ove manifestacije već treći put, Nedžad Koldžo kazao je da ova općina ima mnogo mladih ljudi zbog čega je njena opredijeljenost da se znanost i znanstvena dostignuća približe mladim ljudima i svima drugima.

Svi oni koji od 17.00 sati do kasno u noć u petak, 25. rujna, odluče biti dio ove manifestacije moći će između ostaloga vidjeti znanstveno-informativni park, natjecanje srednjoškolskih timova za najbolji znanstveni projekt, razgovarati u Naučnom kafeu, sudjelovati u natjecanjima, igrama i kvizovima te vidjeti ponudu na "Sajmu nauke i inovacija". Svake godine oko 11.000 građana posjeti aktivnosti "Noći istraživača" u Bosni i Hercegovini.

Kopirati
Drag cursor here to close