Borba protiv terorizma

Česi smislili žardinjere i klupe protiv terorističkih napada

Sci-Tech / Svemir | 19. 08. 2017. u 06:45 Z.D.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Češki znanstvenici sa Sveučilišta obrane u Brnu i Tehničkog sveučilišta u Pragu smislili su specijalne žardinjere od nove vrste betona sa žicom i betonske klupe protiv terorističkih napada kamionima i vozilima, za koje tvrde da efikasno zaustavljaju i teške kamione kojima bi teroristi htjeli pregaziti masu.

"Prepreke koje se obično koriste ne moraju spriječiti napad. Kada teretno vozilo polako udari u barijeru tešku 1,5 tonu, pomjerit će je i može nastaviti vožnju. Naša žardinjera je u stanju apsorbirati ogromnu količinu kinetičke energije. Kamion će se razbiti udarom u nju", rekao je češkom dnevniku Lidove novini Pavel Manjas iz Sveučilišta obrane.

Specijalni beton, ne obični armirani, uz elemente kojima se učvršćuje, prema proračunima znanstvenika iz Brna i Praga, morao bi izdržatii udar kamiona od 22 tone koje se približava brzinom od 100 kilometara na sat, javlja N1.

Od istog specijalnog betona sa žicama češki znanstvenici su smislili, a poduzeće Institut zaštitinih betonskih konstrukcija proizvelo, i specijalne gradske klupe koje povezane po dvije također trebaju predstavljati učinkovitu barijeru protiv terorista, prije svega eksplozija na aerodromima i željezničkim stanicama.

Za specijalne antiterorističke žardinjere zainteresirano je nekoliko čeških gradova, među njima konkretno Ostrava i Plzen, a svjetsku premijeru imat će na sajmu Armi2017 u Rusiji sljedećeg tjedna.

Kopirati
Drag cursor here to close