Vlada

Britanija uvodi Google porez

Sci-Tech / Flash | 06. 12. 2014. u 18:05 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Britanska vlada odlučila je stati na kraj inozemnim kompanijama koje plaćaju u toj zemlji minimalni iznos poreza u odnosu na promet koji ostvaruju, piše Poslovni Dnevnik.

Predstavljajući u srijedu izvješće o proračunu pred parlamentom, ministar financija George Osborne najavio je 25-postotni porez za kompanije koje ''umjetno'' sele dobit u države s manjim korporativnim porezima.

U sljedećih pet godina britanska riznica planira uprihoditi milijardu funti od tog poreza. Kako se to prvenstveno odnosi na američke kompanije, poput Googlea, Applea, Amazona ili Starbucksa, britanski mediji prijedlog novog nameta odmah su prozvali ''Google porez''.

Nedavna analiza Financial Timesa o poslovanju sedam američkih tehnoloških tvrtki na britanskom području pokazala je da su 2012. platile svega 54 milijuna funti poreza na 15 milijardi funti prihoda od prodaje.

Posljednjih mjeseci dosta se govori o praksi velikih kompanija da prihode računovodstvenim tehnikama prikazuju kao prihode podružnica u državama s nižim poreznim opterećenjem, poput Irske. Osborne tvrdi kako kompanije ustvari ne rade ništa nezakonito, ali da takva praksa ''nije poštena prema britanskim kompanijama'', piše Poslovni Dnevnik.

No, tamošnja udruga poslodavaca ne dijeli ministrovo mišljenje. Prema njihovom mišljenju, potez ministra Osbornea razlog je za zabrinutost kod globalnih poslovnih ljudi.

Kopirati
Drag cursor here to close