Problm trolova

Britanci pripremaju rigorozne kazne za internet trolove

Sci-Tech / Flash | 20. 10. 2014. u 12:16 A.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Trolanje i trolovi na internetu više nisu samo 'ekipa koja nam kida živce' i tjera nas da napustimo raspravu na pojedinom portalu ili forumu, stvari s onima koji obožavaju vrijeđati, omalovažavati i provocirati su postale daleko ozbiljnije.

Problem trolova postao je opći društveno sociološki problem, prerastavši obična web prepucavanja, jer je sve više onih koji bez ikakvih skrupula posežu na najgorim prijetnjama i uvredama, dok su sakriveni iza zaslona svojih računala u (relativnoj) anonimnosti interneta. Je li ikako moguće riješiti taj problem, praktički više ne zna nitko, ali sve je više pokušaja da se takvom devijantnom ponašanju na internetu stane na kraj. Zakonska regulativa je svakako jedan od načina, a Velika Britanija priprema upravo jedan takav prijedlog, piše Zimo.hr.

Tajnik britanskog Ministarstva pravosuđa Chris Graying potvrdio je za Daily Mail kako će u zakonsku proceduru poslati zakonski prijedlog prema kojem će se tražiti kazne za online zlostavljače od šest mjeseci pa do dvije godine zatvora.

''Internet trolovi su zapravo kukavice, koje truju naše živote i nacionalno biće'', poprilično oštar bio je Graying. I do sada su na 'Otoku' imali kazne za neprimjereno, uvredljivo, seksističko i rasističko ponašanje na internetu, ali ovo je, smatraju, korak naprijed u suzbijanju sve težih oblika takvog ponašanja. Ali, kao i u svemu, postoji i druga strana priče, jer su javili i zagovaratelji slobode govora i ljudskih prava...

''Nemamo ništa protiv da se kažnjavaju oni koji otvoreno vrijeđaju, ali treba povući prilično jasnu granicu, da nam se ne bi dogodilo slučaj u kojem netko objavi žestoku kritiku na internetu, a to se protumači kao vrijeđanje, što bi bilo narušavanje slobode govora'', rekao je David Green, direktor agencije Civitas, koja se, između ostalog, bavi zaštitom ljudskih prava i slobodom govora. Lavina oko trolova se, očigledno, tek zakotrljala, zanimljivo je kako i Hrvatska od 1. siječnja 2013. ima zakon koji regulira uvredljive i diskriminirajuće objave pojedinaca na internetu, ali nema službenih podataka o tome koliko je 'prijestupnika' kažnjeno.

Kopirati
Drag cursor here to close