Pomak

Britanac izliječen od ebole uz pomoć lijeka ''ZMapp''

Sci-Tech / Flash | 03. 09. 2014. u 11:26 Sa.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Britanac William Pooley, koji se zarazio ebolom na zapadu Afrike, otpušten je iz bolnice nakon uspješnog tretmana lijekom "ZMapp", priopćila je danas Kraljevska bolnica u Londonu. Pooley (29) je liječen na specijalnom izoliranom odjelu nakon što se zarazio opasnom bolesti u kolovozu, dok je radio volonterski kao medicinski brat u Sijera Leoneu.

"Poslije desetodnevnog uspješnog liječenja na odjeljenju visoke izolacije - jedinom takvom u Velikoj Britaniji - Puli je danas otpušten iz bolnice", navodi se u priopćenju.

U tekstu se dodaje da je on prebačen u bolnicu u nedjelju, 24. kolovoza 2014. godine, i da je liječen eksperimentalnim lijekom "ZMapp".

"ZMapp" je jedan od nekoliko lijekova protiv ebole čiji je razvoj u tijeku. Lijek do sada nije testiran na ljudima, a privukao je pažnju ovog ljeta, kada je njime izliječeno dvoje Amerikanaca oboljelih od opasnog virusa, javila je agencija Srna.

Inače. trenutna epidemija ebole, koja je izbila u Gvineji, odnijela je više od 1.500 života širom afričke regije.

Najmanje 3.000 ljudi zaraženo je virusom ebole. Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) upozorila je da bi se epidemija mogla znatno pogoršati i da bi virus mogao zaraziti do 20.000 ljudi.

Unatoč epidemiji u svijetu, medicinski stručnjaci u BiH su rekli kako je mala mogućnost da ova bolest stigne u našu zemlju.

Kopirati
Drag cursor here to close