Predavanje u Mostaru

Brammertz s mostarskim studentima: Ovo je veliki događaj za studente prava

Sci-Tech / Flash | 06. 10. 2015. u 14:54 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Glavni tužitelj Haškog tribunala Serge Brammertz danas je studentima prava s Univerziteta Džemal Bijedić i Sveučilišta u Mostaru održao predavanje "Suvremeni izazovi u vođenju istraga i provođenju postupaka za međunarodne zločine''.

"Mislim da je vrlo važno da razgovaram sa novom generacijom pravnika", kazao je Brammertz prilikom susreta sa studentima navodeći kako mu je zadovoljstvo odgovoriti na sva pitanja koja zanimaju buduće pravnike.

Dekanesa Pravnog fakulteta Sveučilišta u Mostaru Vesna Kazazić je iskazala veliko zadovoljstvo dolaskom glavnog tužitelja Haškog tribunala u Mostar ističući kako je ovo vrijeme kada se uveliko javno govori o procesuiranju teških kaznenih djela i da je njegov susret sa budućim pravnicima od velikog značaja.

"Za studente pravnog fakulteta i buduće kolege Brammertza koji u okviru realizacije nastavnog plana na Pravnom fakultetu izučavaju predmete 'Kazneno pravo', 'Kazneno-procesno pravo' , 'Međunarodno kazneno pravo' i 'Međunarodno javno pravo', je veliki događaj", kazala je dekanica Kazazić.

Do sada su, kako je rekla Kazazić, tužitelji dolazili s državnih razina, ali je ovo po prvi put da s budućim pravnicima otvoreno govori međunarodni tužitelj.

"Ovo je veliki događaj za sve studente prava osobito zato što pored predavanja svi mi imamo po prvi put priliku razgovarati sa tužiteljem Haškog tribunala kojeg smo do sada mogli pratiti samo putem medija", kazala je predsjednica studentskog zbora Sveučilišta u Mostaru Janja Marušić.

Ona, kao i brojni studenti, nije skrivala zadovoljstvo što u njezin grad dolazi glavni tužitelj Haškog tribunala Serge Brammertz za kojeg je pripremila posebna pitanja.
Osim studenata za susret s glavnim haškim tužiteljem priliku je iskoristio i predsjednik Hrvatske udruge logoraša Domovinskoga rata u BiH Anđelko Kvesić navodeći kako su "pravo i pravda" vječna tema koja muči logoraše.

"Mnogi koji se bave problemom logoraša znaju da logoraše ne priznaje i ne poznaje niti jedan zakon", kazao je Kvesić, navodeći kako se mora na to ukazati haškom tužitelji.

Svjestan je kako ističe da međunarodni tužitelj Brammertz ne može promijeniti trenutni status da su logoraši oslobođeni, a ne i slobodni, ipak vjeruje da može uvelike doprinijeti tome.

"U razgovorima svakako može utjecati na predstavnike zakonodavne i izvršne vlasti da i logoraši budu prepoznati jer prema međunarodnim sporazumima logoraši su najteži oblik stradalnika domovinskog rata", ustvrdio je Kvesić.

Kopirati
Drag cursor here to close