Pozitivan pomak

BiH zabilježila najdinamičniji razvoj interneta u Europi

Sci-Tech / Flash | 28. 11. 2014. u 11:25 Z.D.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Bosna i Hercegovina je prošle godine zabilježila najveći napredak u odnosu na sve europske zemlje kada je u pitanju razvoj interneta, pokazalo je istraživanje Međunarodne telekomunikacijske unije (ITU).

U izvještaju, koji važi za jedan od najkredibilnijih u svijetu jer se na njegove rezultate oslanjaju svjetske vlade i financijske institucije, stoji da je BiH prošle godine zabilježila pomak sa 74. na 69. mjesto, što znači da je ostvarila napredak od, čak, pet mjesta, prenose Nezavisne novine.

"BiH spada u grupu zemalja sa najdinamičnijim razvojem, a u toj grupi se još nalaze Ujedinjeni Arapski Emirati, Fidži, Tajland, Oman, Katar, Belorusija i Gruzija", precizirano je u izvještaju.

Preko tri milijarde ljudi koristi internet širom planeta, rast informacijsko-komunikacijske tehnologije zabilježen je u skoro svakoj zemlji, a posljednji podaci pokazuju da je korištenje interneta u konstantnom porastu - na globalnoj razini 6,6 posto za prošlu godinu.

Da je napredak širom svijeta više nego očigledan, svjedoči i prognoza da će do kraja godine čak 44 posto domaćinstva imati internet, što je značajan napredak u odnosu na 2012. kada ga je imalo svega 30 posto domaćinstava.

Internet pristup u školama odigrao je veliku ulogu u napredovanju tijekom prethodnog desetljeća - u razvijenim zemljama skoro sve škole imaju pristup internetu, dok u industrijaliziranim nacijama 100 posto škola ima internet konekciju.

Kopirati
Drag cursor here to close