Melanoma centar

BiH nema jedinstveni registar oboljelih od melanoma

Sci-Tech / Flash | 18. 09. 2014. u 13:09 Sa.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

''BiH nema jedinstveni registar, melanoma centar, odnosno nema ustanovu koja bi zaokružila sav ovaj rad što mi radimo'', rekla je dr. Hana Helppikangas na press konferenciji u Sarajevu kojom je najavljen prvi euro-azijski melanoma kongres koji će se održati u Sarajevu od 18. do 21. rujna.

Predsjednica kongresa dr. Hana Helppikangas je na press konferenciji kazala da intenzivno rade na promjeni svijesti i otkrivanju u ranoj fazi karcinoma kože, osobito kada se govori o melanomu.

''Kao kruna svih tih dosadašnjih organizacija Euromelanoma četiri godine, gdje Klinički centar, dermatolozi i plastični kirurzi pružaju besplatne preglede građanstvu, besplatne ekcizije, spašavamo živote, mijenjamo svijest, educiramo djecu po školama o UV zračenju, kao kruna svog tog rada je Prvi euro-azijski melanoma kongres koji je u Sarajevu, u BiH, što je nama izuzetno drago'', kazala je dr. Helppikangas.

Izrazila je nadu da će sljedeći korak nakon kongresa biti melanoma centar koji je prijeko potreban, kako pacijentu, tako i doktorima radi zaokruživanja organizacije rada, problematike kožnog karcinoma, pogotovo melanoma.

Predsjednik Kongresa doc.dr. Reuf Karabeg je kazao da imaju više od 300 registriranih sudionika, 27 pozvanih predavača iz čitavog svijeta te više od 60 studenata koji prate sva predavanja, piše Fena.

''Ponosni smo na ovaj događaj, jer sve jedan dermatolog, patolog, onkolog i plastično-rekonstruktivni kirurg u svijetu je saznao da se u Sarajevu održava Prvi euro-azijski kongres posvećen melanomu i kožnim kancerima. Svi koji su mogli dali su podršku i željeli su da dođu'', kazao je doc.dr. Karabeg, dodajući kako moraju biti ponosni na broj učesnika kojih je više od 300.

Sretni smo, istaknuo je, da imamo takav kongres koji će, bez obzira na tešku ekonomsku situaciju, biti održan na najvećoj svjetskoj razini.

''Imat ćemo situaciju da nakon razmjene iskustava, eleboriranja svih određenih subdisciplina i nakon donošenja zaključaka, u svoje matične ustanove odakle dolazimo donesemo mnogo više onome kome je najpotrebnije, a to su naši pacijenti'', kazao je doc.dr. Karabeg.

Dodao je da će, na osnovu pažljivo odabranih tema, sesija i odabranih voditelja, ovaj kongres biti, ne euro-azijski, nego svjetski.

''Suština je da naši pacijenti kao krajnji korisnici dobiju ranu dijagnozu i budu izliječeni. Sva suština je prevencija i rano otkrivanje'', dodao je dr. Reuf Karabeg.

Kopirati
Drag cursor here to close