rekordan uspjeh

BiH deseta na svijetu u kodiranju!

Sci-Tech / Flash | 04. 03. 2015. u 14:02 I.B.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Bosna i Hercegovina je ostvarila rekordan uspjeh u akciji “Sat kodiranja“ koja se održala u razdoblju od 8. do 14. prosinca.

BiH je po prvi put sudjelovala na ovom globalnom događaju, te je među 165 zemalja i 60 milijuna natjecatelja širom svijeta, osvojila 10. mjesto.

Centar za promociju civilnog društva, kroz svoj resursni centar, pokrenuo je jedinstvenu promotivnu akciju na razini Bosne i Hercegovine, u cilju uključivanja što većeg broja mladih u ovaj globalni pokret i jedinstveni vid inovativne informatičke obuke pokrenute od neprofitne organizacije Code.org iz Amerike.

Kako je priopćeno, osnovni cilj ovog pokreta je približiti algoritamski način razmišljanja djeci ali i odraslima koji će im pomoći da bolje razumiju tehnologiju kojom se svakodnevno koriste, kao i zainteresirati učenike za informatičko obrazovanje.

Aida Daguda, direktorica Centra za promociju civilnog društva istaknula je kako je “kompletna akcija provedena bez ikakvih donatorskih sredstava, odnosno isključivo zahvaljujući ljudskim resursima CPCD-a, sponzorstvu društveno odgovornih kompanija, te nadležnih ministarstava obrazovanja koji su se suglasili za obavljanje ovog edukativnog događaja u školama“. Dodala je kako će CPCD nastaviti s ovom akcijom i radom s djecom u 2015. godini, jer programerska struka predstavlja posao budućnosti.

Pored brojnih promotivnih aktivnosti pokrenutih u cilju uključivanja što većeg broja učenika u Sat kodiranja, CPCD je uz podršku društveno-odgovornih kompanija organizirao i tri nagradne igre. Nagrade su podijeljene najaktivnijim nastavnicima i školama, a učenici su tijekom siječnja 2015. na facebook stranici “Hour of Code Bosnia and Herzegovina“ postavljali fotografije sa Sata kodiranja pri čemu je 10 učenika dobilo nagrade za svoje fotografije koje su dobile najveći broj lajkova.

Kopirati
Drag cursor here to close