Demokracija

Bez slobodnih medija nema uspješne budućnosti u BiH

Sci-Tech / Flash | 06. 05. 2015. u 13:03 M.A.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Veleposlanica Sjedinjenih Američkih Država u BiH Maureen Cormack danas je posjetila Univerzitet u Tuzli, gdje je za studente na Filozofskom fakultetu održala predavanje o temi slobode medija.

Cormack je istaknula da demokracija ovisi od informiranosti biračkog tijela te da je debata jedan od glavnih temelja demokracije.

Prilino je teko biti novinar u BiH, istakla je ambasadorica Cormack u razgovoru sa studentima Univerziteta u Tuzli...

Posted by United States Embassy to Bosnia and Herzegovina on Wednesday, May 6, 2015


Naglasila je da je tijekom prošlogodišnjih izbora Veleposlanstvo SAD-a provela dosta vremena apelirajući na birače da glasaju ne iz straha, ili na osnovu etničke pripadnosti, nego da biraju kandidate na osnovu činjenica i s fokusom na važnim temama. Naspram toga, novinari imaju težak zadatak da bi pokrenuli debate.

Ocijenila je da se društvo suočava s velikim izazovima a, smatra, premalo je hrabrih, odvažnih novinara koji su spremni i sposobni dugo i naporno raditi da bi napravili priču koja se zasniva na opsežnom istraživanju i detaljnim izvorima.

Također, mišljenja je da je još jedan zadatak medija koji oduzima vrijeme i može biti opasan, otvoreno izvještavanje o korupciji, jer je to sveprisutan problem u BiH.

''Bilo da citirate pouzdane izvore, štitite privatnost žrtava ili dva ili tri puta provjeravajte činjenice, sve dok radite svoj dio posla, mi ćemo nastaviti raditi naš dio posla, jasno stavljajući do znanja vlastima u ovoj zemlji da je vladi SAD-a sloboda medija postala prioritet u cijelom svijetu i da je nužna za uspješnu budućnost BiH'', poručila je Cormack studentima žurnalistike, budućim novinarima.

Rektor Univerziteta u Tuzli prof. dr. Enver Halilović pojasnio je da je povod posjete veleposlanice Cormack Univerzitetu u Tuzli Tjedan slobode medija te da je to nastavak suradnje koja već dugo godina postoji između Veleposlanstva SAD-a u BiH i UNTZ.

Halilović je podvukao da je današnja posjeta dobra prilika da se sumira ono što je dosad urađeno, što je rezultiralo dobrim postignućima na Univerzitetu, ali i da se otvore neka nova pitanja dalje suradnje i novih projekata između Američkog univerziteta I UNTZ.

Bilo je riječi i o potpisivanju određenih sporazuma između UNTZ i jednog od univerziteta iz SAD-a, koji je karakterističan po tome što ima najrazvijeniji tehnološki park među univerzitetima u SAD-u.

Halilović naglašava da je cilj da se UNTZ prilagodi potrebama privrede i društva. Pretpostavka za to je jačanje tehnološkog parka, a sretna okolnost je da se to može razviti u okviru Kampusa UNTZ.

Kopirati
Drag cursor here to close