Gvineja

Banditi ukrali krv zaraženu ebolom

Sci-Tech / Flash | 21. 11. 2014. u 13:33 Sa.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Banditi s ceste u Gvineji opljačkali su kontejner koji sadrži uzorke krvi za koje se vjeruje da su zaraženi ebolom, priopćili su dužnosnici u petak, upozoravajući na rizik i najavljujući oštrije mjere sigurnosti za transport tako potencijalno zaraznog tereta.

Vozilo je prevozilo injekcije za testiranje koje su sadržavale uzorke krvi kada se pljačka na cesti dogodila između prefekture Kankan u središnjoj Gvineji i lokacije na kojoj je krv testirana u Gueckedou, na jugu zemlje, priopćili su dužnosnici nacionalnog javnog zdravstva, prenosi AP.

Banditi su zadržali minibus koji je prevozio uzorke krvi pacijenta za koga se sumnjalo da je zaražen ebolom u srijedu, priopćio je glasnogovornik Crvenog križa Gvineje Faya Etienne Tolno. Ostalo je nepoznato zašto su uzeli uzorke krvi.

Dužnosnici su apelirali na nacionalnom radiju kod lopova da vrate uzorke krvi.

''Obavijestili smo službe sigurnosti. Ukoliko ti lopovi počnu da se bave tom krvlju, to će biti opasno'', izjavio je dr. Barry Moumie, koji predvodi njegu nad pacijentima u nacionalnom centru za koordinaciju borbe protiv ebole, za Associated Press.

''Mogu vas, ipak, uvjeriti da će procedure transporta uzoraka sada biti pojačane kako bismo izbjegli ovakva razočarenja'', kazao je.

Ebola, od koje je preminulo više od 5.000 ljudi u Liberiji, Sijera Leoneu i Gvineji, širi se prvenstveno kontaktom s tjelesnim tekućinama zaražene osobe, uključujući krv, urin i pljuvačku.

Kopirati
Drag cursor here to close