Cyber kriminal

Babić: Treći svjetski rat je počeo i on se vodi računalima

Sci-Tech / Flash | 21. 10. 2016. u 07:34 Ivan Kraljević

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Sveprisutni terorizam kao globalni fenomen svakodnevno mijenja svoj oblik i širi se putem medija i informacijskih sustava. U posljednje vrijeme veoma aktualan je cyber (kompjuterski) terorizam kojeg radikalne terorističke skupine koriste s ciljem širenja svoje ideologije i utjecaja na druge.

Kao nedozvoljeni napad ili prijetnja napadom protiv računala, računalnih mreža ili sačuvanih podataka s ciljem zastrašivanja vlada ili njezinih građana kako bi se ostvarili politički ili drugi ciljevi, kako ga definira Dorothy Denning, cyber terorizam postaje suvremena sigurnosna prijetnja tvrdi Vladica Babić, doktor sigurnosnih znanosti i pomoćnik direktora u Agenciji za prevenciju korupcije i koordinaciju borbe protiv korupcije u BiH (APIK).

Treći svjetski rat je počeo

Iako je veliki Albert Einstein u čuvenom razgovoru s Alfredom Wernerom istaknuo kako ne zna kojim će se oružjem voditi treći svjetski rat, ali je sasvim siguran kako će se četvrti voditi kolcima i kamenjem, ovaj bh. stručnjak za kompjuterski kriminalitet u razgovoru za Bljesak.info ističe kako je već u tijeku treći svjetski rat koji se vodi računalima.

 „Doista, teško je reći kojim će se sredstvima voditi četvrti svjetski rat, ali sam siguran kako je u današnjem globaliziranom dobu nastupio rat računalima. Slobodno kazano, treći svjetski rat je počeo i on se vodi računalima“, rekao je naš sugovornik aludirajući na sveopću pojavu cyber kriminala u svijetu.

Države članice Vijeća Europe i druge države potpisnice su u studenome 2001. godine u Budimpešti donijele konvenciju o kompjuterskom kriminalu čiji je potpisnik i Bosna i Hercegovina. Cyber terorizam kao jedan od segmenata cyber kriminala, navodi Babić, uvrštava se u bh. zakonodavstvo i definira kao kazneno djelo kako bi izvršitelji cyber kriminala mogli biti procesuirani i kažnjavani. 

„U Bosni i Hercegovini još uvijek nemamo velikih problema sa cyber kriminalom. Sreća je i u tome što smo mi dijelom informatički nepismeni ili nedovoljno pismeni“, tvrdi Babić.

Veza cyber terorista raširena u BiH

Kako su internet i društvene mreže pogodno tlo za širenje radikalne terorističke propagande, pogotovo iz središta tzv. Islamske države i drugih njoj naklonjenih terorističkih skupina, i u Bosni i Hercegovini postoji razvijena veza cyber kriminalista i terorista.

„Takve veze se ogledaju kroz financiranje i regrutiranje putem interneta svih onih koji odlaze na strana ratišta. Iako se ne radi o nekim velikim donacijama, vidljiva je njihova nazočnost kroz povećan broj onih koji iz naše države odlaze ratovati u redove takvih terorističkih skupina“, napominje naš sugovornik.

Unatoč tome, Babić za Bljesak.info tvrdi kako Bosna i Hercegovina ima jako dobar zakonodavni okvir po tom pitanju i kako se u našoj državi za takva djela može suditi i biti sankcioniran.

„U svakom slučaju imamo rješenja i ljude koji na tom polju vrlo kvalitetno obavljaju svoj posao. Međutim, problem je u manjem opsegu takvih kvalitetno osposobljenih timova. Cilj je u dogledno vrijeme osposobiti još osoba koje će biti stručne prepoznati takvo kazneno djelo i izvršitelje tih djela privesti licu pravde“, dodaje Babić.

Potreba uvođenja univerzalne nadležnosti

Problem cyber terorizma krije se u samom njegovom izvoru. Iako se događa bilo gdje u svijetu, sigurnosne službe ne mogu odmah doći do lokacije na kojoj se nalazi potencijalni cyber terorist. On može svojim sadržajem biti na određenom prostoru, a isti odašiljati s neke druge lokacije bilo gdje u svijetu. U tom slučaju, tvrdi Babić, trebalo bi uvesti univerzalnu nadležnost.

„To vam je kao s piratima koji ulaze u međunarodne vode. Prva država koja ih uoči, dužna ih je i sankcionirati. Isto bi se moglo reći i za cyber kriminal. Dakle, prva država koja uoči cyber teroriste, trebala bi ih sankcionirati. Tako bi se smanjile te pojave i dovele u red i naše područje u cyber prostoru“, istaknuo je Babić u razgovoru za Bljesak.info.

Vladica Babić ima bogato višegodišnje iskustvo istraživanja cyber kriminala i rada u policiji i obavještajnoj službi. Autor je knjiga „Cyber terorizam – Suvremena sigurnosna prijetnja“, „Kompjutorski kriminal“, „Dječja pornografija i internet - interdisciplinarni ogledi“, koautor s Hanom Korać knjige „Organizirani kriminalitet i druga krivična djela“ te brojnih znanstvenih i stručnih radova u zemlji i inozemstvu.

Kopirati
Drag cursor here to close