Muka s nesanicom

Astronautima manjka sna

Sci-Tech / Flash | 19. 08. 2014. u 14:52 M.A.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Američki su znanstvenici utvrdili da astronauti spavaju manje od šest sati noć prije lansiranja, a na Međunarodnoj svemirskoj postaji (ISS) u prosjeku im san traje šest sati i pet minuta.

Američka svemirska agencija NASA svojim astronautima preporučuje osam i pol sati sna u svemiru. Tolika razlika pokazuje da astronauti pate od ozbiljnog manjka sna koji im može ugroziti i živote, piše Hina.

Stručnjaci s Harvarda analizirali su podatke o spavanju 64 astronauta koji su bili u orbiti i 21 koji su bili dio posade ISS-a.

Čak tri četvrtine ispitanih astronauta koristilo je tablete za spavanje tijekom svemirskih misija, što pak može dovesti u pitanje njihovu učinkovitost u izvršavanju zadataka.

I dok su se astronauti u začecima svemirskih misija žalili da ne mogu spavati zbog previše svjetla i buke, na to se ne mogu požaliti moderni svemirski putnici koji imaju tihe i mračne 'odaje za spavanje' na ISS-u. To je neke znanstvenike dovelo do pretpostavke da je uzrok lošem spavanju mikrogravitacija. Tim prije što je utvrđeno da astronauti po povratku na Zemlju spavaju kao bebe.

Kopirati
Drag cursor here to close