Oboren rekord

Apple u posljednjem kvartalu zaradio 18 milijardi dolara

Sci-Tech / Flash | 28. 01. 2015. u 09:14 Z.D.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Rezultati američke kompanije Apple u posljednjem kvartalu nadmašili su očekivanja, zahvaljujući rekordnoj prodaji iPhonea tijekom blagdana i rastu prodaje u Kini od čak 70 posto, što je donijelo rekordnu zaradu u povijesti kompanije.

Apple je u posljednjem kvartalu prodao 74,5 milijuna iPhonea , dok su analitičari očekivali prodaju od oko 70 milijuna, a prihodi su porasli na 74,6 milijardi dolara u odnosu na isto razdoblje prošle godine kada je prihod bio 57,6 milijardi.

Dobit je iznosila 18 milijardi dolara, što je rekord kompanije, te Apple sada raspolaže sa 178 milijardi dolara gotovine.

Nakon objave rezultata dionica je porasla na 114,9 dolara, što je porast od pet posto.

Međutim, dok prodaja iPhonea snažno raste, prodaja iPad tableta pala je u prošloj godini 18 posto u odnosu na prethodnu godinu. Posljedica je to povećanog pritiska jeftinijih modela temeljenih na Googleovom Android operacijskom sustavu.

U tekućem tromjesečju poslovodstvo Applea očekuje prihode između 52 i 55 milijardi dolara, no upozorava na teškoće koje kompaniji predstavlja snažno jačanje dolara posljednjih mjeseci.

Kopirati
Drag cursor here to close