Hello again

Apple predstavio novi MacBook Pro

Sci-Tech / Flash | 27. 10. 2016. u 19:26 Z.S.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Večeras je u Cupertinu održana Appleova konferencija za medije najavljivana naslovom "hello again" – što je dalo naslutiti da će riječ biti o osvježenju Mac linije računala.

Nakon uvodnih riječi i uobičajenog pregleda najnovijih događaja, Tim Cook je krenuo na predstavljanje novih proizvoda.

Prva na redu bila je platforma Apple TV, koja već sada ima preko 8.000 aplikacija, a do kraja godine na Apple TV-u će se pojaviti i još jedna značajna – Minecraft. Prikazana je i nova opcija integracije TV programa s Twitterom. Velika novost je i aplikacija TV koja će objediniti sve televizijske sadržaje dostupne na zahtjev na jednom mjestu.

Nakon dosadnjikavog osvrta na razne TV usluge, krenulo se na ono što su svi očekivali – Mac. Upravo ovoga tjedna obilježava se 25. obljetnica prvog Appleovog PowerBooka koji je na svoj način redefinirao prijenosna računala.

Novi MacBook Pro dolazi s dodirnim panelom povrh tipkovnice. Dolazi u dijagonalama monitora od 13" i 15", uklopljenima u sivo ili srebrno aluminijsko kućište. Manja verzija je tanka tek 14,9 mm, a veća 15,5 mm. Oba su modela i zapremninom i masom značajno manja od svojih prethodnika, ali i od MacBook Aira, prenosi BUG.hr.

Obnovljeni je trackpad dvostruko veći od prošloga. Tipkovnica je također nova (s "butterfly" mehanizmom druge generacije), a iznad nje je interaktivni retina zaslon (panel) osjetljiv na dodir – Touch Bar. On zamjenjuje funkcijske tipke, a funkcije mu se mijenjaju u ovisnosti o aplikacijama koje su aktivne na zaslonu. Tako se na jednom mjestu može kontrolirati glazba, navigirati kroz web stranice, tipkati emotikone, koristiti razne "slidere", pokretati Siri i slično – gotovo svaku funkciju koju zamislite moguće je sada dodijeliti Touch Baru.

Uz Touch Bar MacBook Pro dobiva i senzor otiska prsta Touch ID druge generacije. Zaslon novog MacBooka svjetliji je 67% od prošloga, prikazuje 25% više boja, tanji je, ali rezolucija, čini se, ostaje ista. Unutar prijenosnika su i Intelov i5 ili i7 procesor, Intel Iris ili Radeon Pro grafička kartica, SSD diskovi brzine čitanja od 3,1 GB/s, kao i unaprijeđeni sustav hlađenja i zvučnika. Sve to novoj generaciji omogućava 50-100% bolje performanse u radu u usporedbi s prethodnom.

Kako se i nagađalo, od USB-a su preostali samo USB priključci tipa C (4 komada) koji podržavaju Thunderbolt 3 – pa svaki od njih može biti iskorišten za punjenje, priključivanje dodatnog monitora ili bilo koje druge periferije. Koliko se vidjelo u prezentaciji, 3,5-milimetaski priključak za slušalice jedini je utor, uz spomenute USB-ove, prisutan na MacBook Pro modelima.

13-inčni model prodavat će se u SAD-u po cijeni od 1.499 dolara bez Touch Bara i 1.799 dolara s Touch Barom, a 15-inčni (samo s Touch Barom) će koštati 2.399 dolara.

U prodaju stižu za nekoliko tjedana, narudžbe kreću danas, a osnovni 13" model moguće je već danas i kupiti. Ako vas je zanimalo, o novim iMacovima, MacBook Airu ili Mac Pro računalima večeras nije bilo – niti riječi.

Kopirati
Drag cursor here to close