Prijedlog

Angela Merkel počasna doktorica zagrebačkog Sveučilišta?

Sci-Tech / Flash | 10. 07. 2014. u 15:45 Sa.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Njemačka kancelarka Angela Merkel mogla bi uskoro postati počasnom doktoricom Sveučilišta u Zagrebu, budući da je Sveučilište pokrenulo postupak koji bi joj donio tu titulu, izvijestio je danas rektor Aleksa Bjeliš na konferenciji za novinare.

Prijedlog je naišao na jednoglasnu podršku te je izabrano stručno povjerenstvo za njegovo ocjenjivanje. To je primjeren način na koji bi Sveučilište simbolički obilježilo ulazak Hrvatske u EU, kao jedan od ključnih trenutaka u novijoj hrvatskoj povijesti, u čemu je Angela Merkel imala naročito prepoznatljivu ulogu, rekao je Bjeliš.

Prijedlog ističe "odlučujuće angažmane, čvrstu podršku i ohrabrujuće odluke" koje je u raznim okolnostima poduzimala njemačka kancelarka, ocjenjujući da je pokrenula mnoge korisne inicijative unutar političkih tijela EU i njemačko-hrvatskih političkih, diplomatskih i gospodarskih odnosa u cijelom razdoblju kancelarske službe.

Angela Merkel (1954.), doktorica kvantne fizike na Akademiji znanosti u Berlin-Adlershofu, u trećem je mandatu kancelarka Savezne Republike Njemačke, a prethodno je bila njemačka ministrica za žene i mlade, te za okoliš i nuklearnu sigurnost.

Zagrebačko Sveučilište do sada je dodijelilo 96 počasnih doktorata, a među njima od osamostaljenja Hrvatske nalaze se Alois Mock, Sumleyman Demirel, Margaret Thatcher, Robert Badinter, Josip Bozanić i drugi.

Prvi na popisu počasnih doktora je Tadija Smičiklas (dobio je titulu 1913.), a slijedi Eugen Habsburški (1916), dok su kasnije počasne doktorate Sveučilišta u Zagrebu dobili Tomaš Masaryk (1921.), Nikola Tesla (1926.) i dr.

Kopirati
Drag cursor here to close