Operativni sustavi

Android najopopularniji mobilni OS za pristup webu, iOS koriste najbogatiji

Sci-Tech / Flash | 26. 03. 2014. u 08:30 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Analitičari predviđaju kako će mobilno pregledavanje interneta ove godine preuzeti vodeće mjesto u odnosu na pristup webu putem stolnog računala, Android će, dakle, postati platforma s koje se najviše ''surfa“.

Do sada su se uglavnom objavljivali podaci vezani uz prodane pametne telefone s određenim mobilnim operativnim sustavom, a ovo je prvi puta da se mogu iščitati podaci koji pokazuju s kojeg se mobilnog OS-a najviše pristupa webovima diljem planete.

Naglasak je, naravno, na ''vječnoj borbi“ između Googleovog Androida i Appleovog iOS-a, istraživanje je provedeno u čak 101 zemlji svijeta i onako ''na prvu“ pobjednik je – Android.

Jer, Googleov mobilni operativni sustav je o odnosu na Appleovu platformu daleko popularniji u 67 zemalja svijeta, dok je situacija obrnuta u 34 zemlje.

Važno je, međutim, istaknuti kako je iOS najpopularnija mobilna platforma za pristup internetu u nekima od najrazvijenijih tržišta, poput Sjedinjenih Američkih Država, Velike Britanije, Kanade, Francuske, Japana...

Razlozi za takvu segmentaciju tržišta su poprilično prozaični, Appleovi uređaji su u pravilu skuplji, pa ih kupuju uglavnom korisnici u razvijenijim zemljama.

S druge strane, Android se instalira na uređaje daleko niže cijene, stoga je sasvim logično da dominira na takozvanim tržištima u nastajanju.

Zajedno su Android i iOS vodeći u Europi i SAD-u, gdje s njih webu pristupa čak 97 posto korisnika. Zanimljivo, u Južnoj Africi je najpopularniji BlackBerry (39 posto), dok je Nokia na vrhu u Bangladešu, jer s njezine platforme internetu pristupa 26 posto korisnika.

U istraživanje je uključena i Hrvatska, gdje je, očekivano, Android dominantan u odnosu na iOS i to gotovo dvostruko.

Naravno da to ne treba čuditi, jer Hrvatska spada u jedno od onih tržišta gdje je još uvijek jedna od bitnih stavki kod kupovine smartphonea cijena, a uređaji s Androidom su još uvijek jeftiniji, k tome ih ima daleko više.

Na kraju, najjednostavniji bi zaključak bio, koliko god to „grubo“ zvučalo, da je iOS rezerviran za najbogatije, dok je Android najbolji izbor za one nešto manje platežne moći.

Kopirati
Drag cursor here to close