Temperature

Amerika se hladi, a Arktik se topi

Sci-Tech / Flash | 19. 12. 2014. u 12:19 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Godišnji izvještaj 'Arctic Card' koji sastavljaju 63 znanstvenika iz 13 zemalja od 2006. ažurira se svake godine, a ovogodišnji je objavljen u srijedu.

Neki od podataka koje su ove godine zabilježili znanstvenici pokrenuli su novi val zabrinutosti oko globalnog zatopljenja, a zabilježili su rekordno visoke temperature na Aljasci, ispodprosječni snježni pokrivač diljem Arktika i preveliko topljenje leda tijekom ljeta na Grenlandu, piše AFP.

Temperature zraka na Arktiku nastavile su rasti u odnosu na prosjek posljednjih 30 godina, a temperature zraka pokazatelj su regionalnih i globalnih promjena. Dolazi do promjena u staništima polarnih medvjeda koji se bore za opstanak u uvjetima s manje leda.

''Klimatske promjene imaju nerazmjeran učinak na Arktik. U posljednjih 30 godina postao je zeleniji, topliji, dostupniji za utovar, ekstrakciju energije i ribolov'', objasnio je Craig McLean i dodao kako te promjene zbog porasta stakleničkih plinova stvaraju velike izazove.

U posljednjem izvještaju koji je obuhvatio razdoblje od listopada 2013. do rujna 2014. zabilježene su, među ostalim, krajnje niske temperature na istoku Sjeverne Amerike i u središnjoj Rusiji, ali i neobično topli zrak na Aljasci i u sjevernoj Europi.

Kopirati
Drag cursor here to close