Stiže jesen

Američki meteorolozi najavljuju velik rizik od oluja i poplava u BiH i regiji

Sci-Tech / Flash | 31. 08. 2014. u 07:56 A.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U Bosni i Hercegovini danas će preovladavati sunčano vrijeme uz malu do umjerenu oblačnost.

Dio prijepodneva po kotlinama u Bosni će biti magle ili niskih oblaka. Poslije podne umjeren razvoj oblačnosti ponegdje u Bosni će uvjetovati lokalne pljuskove, u istočnim područjima je moguća i grmljavina.

Jače naoblačenje sa zapada, praćeno obilnim padavinama se očekuje u noći s nedjelje na ponedjeljak.

Biometeorološke prilike tijekom dana će postupno biti lošije. Približavanje poremećaja sa zapada, kod osjetljivih osoba će uzrokovati jačanje tegoba vezanih uz njihove bolesti. Kronični bolesnici i meteoropate trebali bi umanjiti aktivnosti, a sudionicima u prometu sugerira se opreznija vožnja. Sa dolaskom noći, opća slika će se u cijeloj zemlji dodatno pogoršati.

Narančasto upozorenje za 1. rujan

Federalni hidrometeorološki zavod BiH izdao je narančasto upozorenje za 1. rujan, kada se očekuju obilne padavine, praćene jakim udarima vjetra, grmljavinom, ponegdje i gradom.

Upozorenje se odnosi na veći dio naše zemlje, gdje će očekivana količina padavina u tijeku 24 sata u centralnim, istočnim i zapadnim područjima biti od 40 do 60 l/m2, a na jugu i sjeverozapadu zemlje od 50 do 80 l/m2.

Mogući su udari vjetra do 40 km/h.

Rizik od oluja i poplava

Facebook stranica Vremenska prognoza za HR i BIH svakodnevna, u noći na ponedjeljak i tijekom ponedjeljka i utorka najavljuje jače promjene vremena uz povremenu kišu te pljuskove i grmljavine, pri tome je moguće izraženije nevrijeme te obilnija kiša moguće su lokalne bujične poplave.

Po pisanju ove stranice u srijedu nas također očekuje vrlo nestabilno crijeme uz čestu kišu te pljuskove na velikom dijelu jugoistoka Europe.

Amerikanci najavljuju velik rizik od oluja i poplava u našoj regiji.

Američke stranica accuweather.com najavila je obavještenje za nadolazeću ciklonu u kojem stoji da bi sutra nevečer na sjeveru Hrvatske u kratkom vremenskom prazdoblju moglo pasti preko 50 mm kiše, što bi dovelo do lokalno poplavljenih prometnica i bujičnih poplava u nekim naseljima.

Tijekom ponedjeljka polje niskog tlaka će se kretati preko većeg dijela Italije i donositi lokalno obilnije padavine većem dijelu te zemlje, kao i lokano na Jadranu, zapadnim dijelovima Bosne i Hercegovine i zapadnim dijelovima Crne Gore. Najveća opasnost od bujičnih poplava ja na području planinskih lanaca Apenina i Dinarida, zbog toga što se veća količina kiše može sliti u planiske potoke.

Ova američka meteorološka internet stranica najavila je da će se sredinom tjedna jake kiše i opasnost od mogućih poplava smanjiti, ali lokalni pljuskovi nam ostaju do kraja tjedna.

Kopirati
Drag cursor here to close