Vojska u svemiru

Američka tajna svemirska letjelica nakon 15 mjeseci sletjela na Zemlju

Sci-Tech / Flash | 17. 06. 2012. u 11:56 M.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Američka vojna bespilotna robotska svemirska letjelica X-37B vratila se s 15 mjeseci dugog probnog leta u orbiti u 5:48 sati po lokalnom vremenu.

Minijaturni svemirski avion, poznat i pod imenom Orbital Test Vehicle-2 (OTV-2) sletio je u kalifornijsku vojnu bazu Vandenberg koja se nalazi 200-tinjak kilometara sjeverozapadno od Los Angelesa, piše Reuters.

To je tek druga američka letjelica koja je samostalno sletila na pistu iz svemira. Prva letjelica X-37B je debitirala 2010. godine i samostalno sletjela u vojnu bazu Vandenberg nakon 224 dana u svemiru. Prvo samostalno slijetanje iz orbite je 1988. godine ostvario space shuttle Buran iz bivšeg Sovjetskog saveza.

Vojska ne želi otkriti što je OTV-2 radio u orbiti 15 mjeseci, no treća misija je već ove jeseni na kalendaru za lansiranje. Vojska, koja je preuzela svemirski program od NASA-e, kaže kako koristi te letjelice da nauče kako brzo i jeftino obnoviti svemirsku letjelicu za višekratnu upotrebu za novi let. X-37B također služe za orbitalna testiranja platformi za instrumente koji bi se mogli ugraditi u buduće satelite. Nije poznato je li OTV-2 sa sobom nosila neki teret.  

Letjelica izgleda kao minijaturna verzija NASA-inih sada već umirovljenih space shuttla Discovery, Atlantis i Endeavour. Ima sličan oblik i odjeljak za teret i eksperimente.

OTV-2 je dugačka 8,9 metara a raspon krila joj je 4,5 metra. Umjesto da ide na gorive ćelije vodik-kisik poput drugi orbitera, OTV-2 pokreću galij arsenid solarne ćelije s litij-ionskim baterijama.

Letjelica je dizajnirana da može ostati u orbiti do 270 dana, a OTV-2 je to namašio za 199 dana.

Kopirati
Drag cursor here to close